Dekort 8 mg 20 tablet

Güncelleme: 14 Eylül 2018
  • FirmaDeva İlaç
  • Satış Fiyatı67,88 TL
  • Barkodu8699525019769
  • Gebelik KategorisiC (Gebelik Kategorileri)
  • Aç/TokTok
  • SGK Ödeme DurumuÖdenir
  • SGK Ödeme Farkı0,00 TL
  • Reçete TürüNormal Reçete
  • ATC KoduH02AB02
  • Etkin MaddeDeksametazon
  • Geri Ödeme KoduA16658
  • Raf Ömrü24 ay
  • Üretim DurumuÜretiliyor

KISA ÜRÜN B İLGİSİ

1.BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI DEKORT 8 mg tablet

2.KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Her bir tablette

Etkin madde

Deksametazon8 mg
Yardımcı maddeler: 
Laktoz monohidrat118.985 mg

Yardımcı maddeler için, 6.1'e bakınız.

3.FARMASÖT İK FORM Tablet

Yuvarlak, bikonveks, bir tarafı çentikli, kirli bey az renkli tablet

4.KLİNİK ÖZELL İKLER

4.1 Terapötik endikasyonlar

DEKORT tablet, anti-inflamatuar, antiromatizmal ve antialerjik etkilerinden dolayı kortikosteroid tedavisinde kullanılır. DEKORT tablet'in endike olduğu hastalıklar şu şekildedir:

Bölgesel enterit ve ülseratif kolitli hastalarda ha stalığın kritik periyodunda endikedir.

Alerjik durumlar: Aşırı duyarlılık reaksiyonları, daimi ya da geçici al erjik rinit ve serum hastalığının geleneksel tedavi ile kontrol altına alınmayan ciddi ya da sınırlı alerjik koşullarının kontrol edilmesi.

Dermatolojik hastalıklar: Dermatitis herpetiformis, eksfolyatif dermatit, eritroderma, mikozis fungoides, otoimmun bülloz dermatozlar, eritema mul tiforme, Stevens-Johnson sendromu, atopik dermatit, kontakt dermatit, sarkoidozun aktif dönemlerinde

Endokrin Bozukluklar: Primer ve sekonder adrenokortikal yetmezlikler (hidrokortizon ya da kortizon seçilen ilaçtır; uygun oldu ğu yerlerde sentetik mineralkortikoid analoglar ile birlikte kullanılabilir; çocuklarda mineralkortikoid deste ği özellikle önemlidir.), konjenital adrenal hiperplazi, kanser ile ilgili hiperkalsemi ve iltihapsız tiroidit.

Hematolojik bozukluklar: Otoimmmün hemolitik anemi, konjenital (eritroid) hipoplastik anemi (Diamond-Blackfan anemi), yetişkinlerde idiopatik trombositopenik purpura, saf kırmızı hücre aplazisi ve sekonder trombositopenini n seçilmi ş durumları.

Neoplastik hastalıklar: Malign tümörlerin (Lösemi v e lenfoma) palyatif tedavisinde.

Sinir sistemi: Multipl sklerozun akut alevlenmesi, primer ya da metastatik beyin tümörü, kraniotomi ya da diğer nöro şirürjik müdahaleler, kafatası-beyin travması ile il işkili serebral

ödem, intraserebral kanama, beyin abseleri, ensefal it veya meningoensefalitlerde seçici ve gerekli durumlarda.

Oftalmik hastalıklar: Topikal kortikosteroidlere yanıt vermeyen göz iltihabı, anterior ve posterior uveit

Böbrek hastalıkları: İdiopatik nefrotik sendrom ya da lupus eritematosus'un neden olduğu proteinüriyi hafifletmek veya diürezi uyarmak için.

Solunum yolu hastalıkları: Aniden olan ya da yayılmış akciğer tüberkülozu (uygun antitüberküloz kemoterapi ile birlikte aynı zamanda kullanıldığında), idiopatik eozinofilik pnömoni, semptomatik sarkoidoz, status astmatikus, astım krizi.

Romatizmal bozukluklar: Kısa süreli kullanım için e k tedavi olarak akut gut artritinde, akut romatizmal kardit, ankiloz spondilit, psoriatik artrit, romatoid artrit, juvenil romatoid artrit. Kemoterapiye bağlı bulantı-kusmaların tedavi ve profilaksisinde tek başına ya da kombine olarak kullanımı endikedir.

Diğerleri: Adrenakortikal hiperfonksiyon tanıma testi, nörolojik ya da miyokard ile ili şkili trişinöz, subaraknoid bloklu tüberküloz menenjiti veya uygun antitüberküloz kemoterapi ile beraber kullanıldığında gelişebilen blok.

4.2.Pozoloji ve uygulama şekli Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi

İstenmeyen etkilerin azaltılması amacıyla aşağıdaki tedavi kurallarına dikkat edilmeli ve

tedavi için yeterli ölçüdeki en dü şük doz uygulanmalıdır.

Bazı acil durumlarda (örne ğin akut beyin ödemi, anafilaktik şok, status astmatikus, akut transplant red reaksiyonu dozun 1 g prednisolon'a kadar çıkartılması) kısa süreli (10 güne kadar) yüksek doz glukokortikoid kullanılmasında sa kıncalı bir durum olmamasına ra ğmen, tedavinin başlangıcında verilecek yüksek dozun (ço ğunlukla 40-80 mg) kısa sürede idame doza (Cushing eşik dozunun 2 katından daha az olmak üzere) dü şürülmesi gerekir.

İdame tedavi, gün a şırı (yirmi dört saate yayılmı ş biçimde) uygulanmalıdır.

Toplam dozun tümünün sabah saat 8'den önce hastaya verilmesi uygundur, böylece böbrek üstü bezlerinin salgı ritmi etkilenmemi ş olur.

Bundan daha da iyisi dozun 2 günde bir dönü şümlü olarak verilmesidir.

Beyin ödemi tedavisinde, ayrıca palyatif ve antieme tik terapide, günlük dozu 2-4 defada vermek gerekebilir.

Uzun süreli tedaviden sonra tedavinin aniden kesilm emesi gerekir. Bunun yerine ilacın yavaş

yavaş kesilmesi önerilir.

Böbrek üstü bezi bozuklu ğu nedeniyle eforda böbrek üstü bezi yetersizli ği görülebilmesi nedeniyle bu durumlarda (örne ğin travma, ameliyat) yeni bir ilave doz verilmesi gerekir (5 mg prednisolon'a eşdeğer doz/gün).

Beyin ödeminde (a ğır vakalarda) genelde intravenöz deksametazon ampul uygulanır ve iyileşme durumunda oral tedaviye, DEKORT 4-16 mg/gün olar ak devam edilir.

Hafif vakalarda duruma göre sadece oral olarak, DEK ORT 2-8 mg/gün olarak kullanılması yeterlidir.

İlerleyen kronik Romatoid artrit'in akut alevlenmelerinde, bronşiyal astımda, akut deri hastalıklarında, sarkoidoz ve ülseratif kolit'de ba şlangıç dozu DEKORT 4-16 mg/gün olarak uygulanır.

Malign, kötü huylu tümörlerin palyatif terapisinde başlangıçta DEKORT 8-16 mg/gün olarak başlanır. İdame dozu olarak DEKORT 4-12 mg/gün ile devam edili r.

Kemoterapi kaynaklı kusma tedavisi ve profilaksisinde, planlanan kemoterapi öncesindeki günde, 8 mg DEKORT verilir. Terapi ba şlangıcında 8-16 mg i.v. (deksametazon-ampul) uygulanır. Daha sonra DEKORT 16-24 mg/gün, toplam 2 gün daha uygulanır. Kemoterapi ilaçları kaynaklı ciddi a şırı duyarlık reaksiyonlarını önlemek için kortikost eroidler, difenhidramin ve H2 antagonistleriyle premedikasyon uygulanmalıdır. Premedikasyon için DEKORT 8-20 mg/gün olarak 1-3 gün süresince kullanı lır.

Uygulama şekli

DEKORT tercihen kahvaltıdan sonra tok karnına, bir miktar suyla birlikte çi ğnenmeden yutulmalıdır.

Özel popülasyonlara ili şkin ek bilgiler Böbrek yetmezli ği

Böbrek yetmezli ği olan hastalar için özel bir doz ayarlaması bulunm amaktadır.

Karaciğer yetmezliği

Karaciğer yetmezliği olan hastalar için özel bir doz ayarlaması bulunm amaktadır.

Pediyatrik popülasyon

Pediyatrik popülasyonda, deksametazon ba şlangıç dozu hastalı ğın durumuna göre de ğişebilir. Başlangıç dozu aralı ğı 0.02 - 0.3 mg/kg/gün'dür ve 3 ya da 4'e bölünmü ş olarak verilir.

Pediyatrik popülasyonda etki gösterebilecek en küçü k dozaj ayarlamaları yapılmalı ve kısa süreli olarak uygulanmalıdır. Çünkü kortikosteroidl er çocuklarda büyüme hızını etkileyebilirler.

14.yaşına kadar çocuklarda, geli şim bozukluğu tehlikesi açısından 3 günlük tedaviden sonra

4gün tedavisiz bir aralık (aralıklı terapi) bırakı lmalıdır.

Geriyatrik popülasyon

DEKORT, geriyatrik popülasyonda "Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi" bölümünde belirtildiği şekilde kullanılmalıdır.

4.3. Kontrendikasyonlar

• Deksametazon'a veya DEKORT tabletin diğer bileşenlerine karşı mevcut aşırı hassasiyet durumu

• Sistemik mikoz

Eğer aşağıdaki sıralanan hastalıklar mevcutsa DEKORT acil durum tedavisi ve ilave tedavi haricinde uzun süre kullanılmamalıdır:

• Gastrointestinal ülser

• İleri derecede osteoporozlar

• Ciddi miyopatiler (Miyastenia Gravis hariç)

• Viral hastalıklar, virozlar (örne ğin herpes simpleks ve herpes zoster (viremik faz), variselier, poliomiyeiit (bulber ensefaütik şekil hariç)

• HBsAG pozitif kronik aktif hepatit

• Rozasea

• Koruyucu aşıdan yaklaşık 8 hafta önce ve 2 hafta sonrasına kadar

• Tüberküloz a şısı (BCG) sonrasında lenfoma oluşumu

• Dar ve geniş açılı glokom

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri      
Aşağıdaki rahatsızlıklarda ancak ve ancakasılhastalı ğı kontroledenbirtedavinin
(antidiyabetik, tüberkülostatik, kemoterapötik ilaçlar veya antibiyotikler, antikoagülan ilaçlar
v.s. ile) uygulanmasının mümkün olması halinde alınacak sıkı emniyet tedbirleriyle birlikte
glukokortikoid tedavisi yapılabilir:      
Diabetes mellitus, tüberküloz (verem), akut/kronikbakteriyel veamipenfeksiyonlar,
hipertoni, tromboembolik süreçler, kalp veböbreky etmezliği, kan albüminmiktarı
dü şüklü ğü.      
Diyabet hastalarında insülin veya antidiabetik gere ksinimin arttığı dikkate alınmalıdır.
Anamnezde psikozun görülmesi halinde deksametazon tedavisi ancak ve ancak hayati (vital)
endikasyonlarda ve bir psikiyatri hekiminin kontrolünde yapılabilir.   

Glukokortikoid tedavisinden önce ayrıntılı bir ara ştırma yapılarak özellikle mide barsak ülserine dikkat edilmelidir. Sindirim sisteminde ül ser oluşumuna karşın profilaksi amacıyla bu yönde e ğilimi bulunan hastalara mide koruyucu maddelerin verilmesi, ayrıca ciddi bir izlemenin yapılması (röntgen kontrolü veya gastrosk opi) gereklidir.

Deksametazon tedavisi gören hastalarda özellikle vi ral hastalıkların daha ciddi seyretmesi mümkündür. Özellikle ba ğışıklık sistemi azalmış (bağışıklık sistemi bastırılmı ş) çocuklar ve şimdiye kadar kızamık ve suçiçe ği geçirmemi ş yetişkinler risk altındadır. Eğer bu sözü edilen kişiler deksametazon tedavisi sırasında kızamık ve suç içe ği geçiren hastalarla temas halinde bulunurlarsa derhal bir doktora başvurmalıdırlar. Gerekli hallerde hekimin koruyucu tedaviyi başlatması mümkündür.

DEKORT ile yapılan tedavi sırasında ateşli hastalıklar, kaza veya ameliyat gibi bedeni yoran özel durumların ortaya çıkması halinde verilen dozu n geçici olarak artırılması gerekebilir. Diğer tüm glukokortikoid preparatlarında oldu ğu gibi, DEKORT tedavisinde de, uzun süren bir tedavi döneminden sonra tedaviyle birlikte faal iyeti duran böbrek üstü bezinin yeniden toparlanması amacıyla tedavinin aniden kesilmemesi, ilacın kademeli olarak azaltılarak bırakılması gerekir.

Hastalığın gerektirdiği tetiklerden bağımsız olarak daha uzun süren glukokortikoid tedavilerinde, hastanın başlangıç durumu ve verilen doza ba ğlı olarak, olası istenmeyen yan etkiler açısından uygun aralıklarla gözlemlenmesi g erekir.

Gelişim dönemindeki çocuklarda tedavinin çok dikkatli bi r biçimde belirlenmesi gerekir. Bu konuda mümkün oldu ğunca aralıklı veya dönü şümlü bir tedavi seçene ği tercih edilmelidir.

Yaşlılarda fayda/risk analizi çok dikkatli bir biçimde yapılmalı ve osteoporoz gibi yan etkiler göz önünde bulundurulmalıdır.

Kadın hastaların hekimlerine mevcut veya yeni başlamış bir hamilelik durumu hakkında bilgi vermeleri gerekir.

Beslenme rejiminde besinlerin potasyum, albümin ve vitamin açısından zengin olmasına, bununla birlikte yağ, karbonhidrat ve tuz bakımından dü şük düzeyde olmalarına dikkat edilmelidir.

DEKORT'un içeri ğinde 118.985 mg laktoz monohidrat bulunur. Nadir kalıtımsal galaktoz intoleransı, Lapp laktoz yetmezliği ya da glikoz galaktoz malabsorpsiyon problemi olan hastaların bu ilacı kullanmamaları gerekir.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkile şimler ve diğer etkileşim şekilleri

Dijital glikozitleri:Potasyum eksikliği ile birlikte glikozit etkinin
 güçlenmesi
Salüretikler:Pıhtıla şma inhibisyonunda zayıflama
Antidiyabetikler:Kan şekeri dü şürme seviyesinde azalma
Kumarin türevleri:Pıhtıla şma inhibisyonunda azalma
 
Efedrin:Kortikoid etkisinde azalma
Rifampisin, fenitoin, karbamazapin,   
barbitürat ve CYP3A4'yi tetikleyen   
diğer ilaçlar:Kortikoid etkisinde azalma
Ketokonazol, makrolid antibiyotikleri   
ve CYP3A4'yi inhibe eden diğer ilaçlar:Kortikoid etkisinde güçlenme
Non-steroid antiflojistikler /   
Antiromatizmal ilaçlar / Salisilatlar:Gastrointe stinal kanama riskinde artış
Östrojen içeren kontraseptifler:Kortikoid etkisinde güçlenme
Prazikuantel:Kandaki prazikuantel konsantrasyonun dü şmesi
 mümkündür  
ACE inhibitörleri:Kan tablosunda de ğişikliklerin meydana gelme
 riskinde artış  
Klorokin, hidroksiklorokin,   
meflokin:Miyopati, kardiyomiyopati riskinde artış
Somatropin:Somatropin'inetkisiuzun süreli teda vilerde
 azalır  
Protirelin:TSH yükselmesinde azalma
Laksatifler:Potasyum kaybında artış
Atropin, diğer antikolinerjikler:İlave göz içi basınç artışı mümkündür

Bağışıklığın sağlanmasından 8 hafta öncesinde veya 2 hafta sonrasın da glukokortikoid tedavisi yapılırsa, bağışıklığın azalabileceği veya hiç olmayabilece ği göz önünde bulundurulmadır.

Özel popülasyonlara ili şkin ek bilgiler: 
Özel popülasyonlara ili şkin hiçbir etkile şim çalı şması yürütülmemiştir.
Pediyatrik popülasyon 
Pediyatrik popülasyona ili şkin etkileşim çalı şmaları yürütülmemiştir.

4.6.Gebelik ve laktasyon Genel tavsiye

Gebelik kategorisi: C

Çocuk do ğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Hayvanlar üzerinde yapılan çalı şmalar, gebelik/ve-veya/embriyonal/fetal gelişim/ve- veya/doğum/ve-veya/doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir. İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.

DEKORT kullanılırken doğum kontrolü uygulanmalıdır.

DEKORT gerekli olmadıkça gebelik döneminde kullanıl mamalıdır.

Gebelik dönemi

DEKORT'un gebelik döneminde kullanımı sadece hayati endikasyonlarla sınırlıdır; çünkü glukokortikoidlerle yapılan hayvan deneylerinde nispeten dü şük dozlarda da teratojen etkinin olduğu saptanmıştır (Güvenlikle ilgili klinik öncesi veriler bölümü ne bakınız).

Laktasyon dönemi

Deksametazon verildikten sonra verilen doza bağlı olarak, deksametazon'un vücuttan atılmasına kadar geçen 2-3 gün emzirmeye ara verilm elidir.

Üreme yetene ği/Fertilite

Steroidler, bazı hastalarda sperm sayısını ve harek et edebilme yeteneğini artırabilir veya dü şürebilirler.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkileri konusu nda araştırma mevcut değildir.

4.8. istenmeyen etkiler

Advers olaylar sistem organ sınıfı ve sıklı ğa göre şu yaklaşımla sıralanmıştır:

Çok yaygın ( ≥l/10), yaygın (≥1/100 ila <1/10), yaygın olmayan (≥1/1.000 ila < 1/100), seyrek (≥1/10.000 ila <1/1.000) ve çok seyrek (<1/10.000), b ilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

Kısa süreli deksametazon tedavisinde yan etki riski dü şüktür. Yine kortikoid tedavisi sonucu semptomların bastırılabilece ği (genelde stres kaynaklı) mide ve barsak ülserine ve glikoz toleransına ve enfeksiyon direncinin azalmasına dikkat edilmelidir. Özellikle uzun süreli tedavilerde (yaklaşık 2 haftadan daha uzun süren) glukokortikoidin bil inen yan etkileri görülebilir. Bunlar artmı ş hormon etkisi türünden Cushing sendromuyla benzerl ik gösterir:

Kan ve lenf sistemi bozuklukları:

Kan tablosunda değişiklikler (orta düzeyde lökositoz, lenfopeni, eozino peni, poliglobuli.

Bağışıklık sistemi bozuklukları:

Enfeksiyon riskinin artması; mikoz, virüs ve di ğer enfeksiyonlarının (örne ğin tüberküloz) meydana gelme veya aktive edilme riskinde artış; bağışıklık sisteminde azalma.

Endokrin bozuklukları:

Psödo-Cushing-sendromu, ay yüz, obezite, kan şekerinin yükselmesi (glikoz toleransında azalma, diabetes mellitus), böbrek üstü bezi atrofi si veya inaktivasyonu, çocuklarda geli şim bozuklukları, cinsel hormon salınımı bozuklukları ( menstürasyon bozuklukları, hirsutizm, enpotans).

Metabolizma ve beslenme bozuklukları:

Ödem olu şumu ile birlikte sodyum retansiyonu, artan potasyum salınımı, albümin metabolizması üzerine katabolik etki (negatif azot tablosu).

Psikiyatrik bozukluklar:

Depresyon, iritasyon, öfori, i ştah ve dürtülerde artı ş.

Sinir sistemi bozuklukları:

Psödotümör serebri, latent epilepsinin manifestasyo nu.

Göz bozuklukları:

Göz içi basınç artı şı (glokom), mercekte bulanıklık (katarakt).

Vasküler bozukluklar:

Hipertoni, artroskleroz ve tromboz riskinde artış, damar enfeksiyonu (uzun süren tedavide ilacı bırakma sonucunda görülen vaskülit).

Gastrointestinal sistem bozuklukları:

Mide şikâyetleri, ulkus ventrikulum veya ulkus duodenum o luşumu veya aktivasyonu, pankreatit (alkolizm gibi önceden yatkınlıkta), üls eratif kolitiste perforasyon tehlikesi.

Deri ve deri altı doku bozuklukları:

Ciltte çatlaklar (striae rubrae), ciltte incelme (a trofi), nokta şeklindeki cilt kanamaları (peteşiler), hematom (ekimozlar), steroid akne, yara iyileşmesinde gecikme, perioral dermatit.

Kas-iskelet bozukluklar, bağ dokusu ve kemik bozuklukları

Kas güçsüzlü ğü (atrofi), osteoporoz, nadir durumlarda aseptik ke mik nekrozları (femur- ve humerus başı).

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması

Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması bü yük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk d engesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri ger ekmektedir. (www.titck.gov.tr; e-posta:

[email protected] ; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99)

4.9. Doz aşımı ve tedavisi

Deksametazon ile meydana gelen akut intoksikasyonlar bilinmemektedir. Doz aşımı halinde

özellikle endokrin, metabolizma ve elektrolittablo su üzerinde istenmeyen etkilerin daha
güçlü görülmesi beklenebilir (Yan etkileri bölümünebakınız). Antidotu bilinmemektedir.
5. FARMAKOLOJİK ÖZELL İKLER 
5.1. Farmakodinamik özellikler 
ATC kodu: H02AB02 
Farmakoterapötik grubu: Glukokortikoidler 

Deksametazon sentetik 9α-florize glukokortikoid olup kortizona kıyasla yaklaşık 30 kat daha etkindir. Buna karşın mineralokortikoid etkisi neredeyse hiç yoktur. C ushing eşik dozu 1,5 mg/gün.

5.2.Farmakokinetik özellikler Genel özellikler

Emilim:

Deksametazon oral uygulamanın hemen ardından mide ve proksimal ince barsakta süratle ve tamamen emilir. Birinci ve ikinci saat içerisinde a zami kan seviyesine ulaşır. Deksametazon'un oral uygulamadan sonra biyoyararlanım oranı yaklaşık %80-90 düzeyindedir.

Dağılım:

Doza bağlı olarak deksametazon ço ğunlukla plazma albuminine bağlanır. Çok yüksek konsantrasyonlara ulaştığında büyük bir kısmı kanda serbest bir halde protei ne bağlı olmadan bulunur. Hipoalbuminemi durumunda bağlı olmayan (etkin) kortikoid oranı artar.

Beyin-omurilik sıvısına geçi ş:

İnsanda radioaktif işaretli deksametazonun intravenöz uygulamasından dör t saat sonra maksimum deksametazon beyin-omirilik sıvısı seviyesi eş zamanda plazma konsantrasyonunun yaklaşık 1/6'sı kadar ölçülmü ştür.

Plasentaya geçi ş:

Tüm di ğer glukokortikoidlerde olduğu gibi deksametazonun da plasenta bariyerini (diğer birçok kortikoidlerden farklı olarak metabolize olm amış halde) geçmesi mümkündür.

Anne sütüne geçi ş:

Bu konuda deksametazon ile ilgili veri yoktur. Glukokortikoidler az miktarda anne sütüne geçer. Burada emzirilen çocu ğa genelde annede sistemik olarak bulunan dozun 1/100'inden daha az bir geçi ş olur. Buna rağmen daha yüksek dozlarda verildi ğinde veya uzun süren kullanımda emzirmeye ara verilmelidir.

Biyotransformasyon:

Metabolizasyonu karaciğerde kısmen glukoron veya sülfürik asit konjugasyon u biçiminde ve daha sonra böbrek yoluyla atılım biçiminde gerçekle şir.

Eliminasyon:

Deksametazonun serumdaki yarılanma süresi yeti şkinlerde 168 ile 324 dakika arasındadır (ortalama: 4.1 +/- 1.3 saat). Deksametazon büyük öl çüde böbrekler üzerinden idrarla serbest deksametazon alkolü biçiminde atılır. Böbrek bozukl ukları deksametazonun eliminasyonunu önemli ölçüde etkilemez. A ğır karaciğer hastalıklarında örne ğin hepatit, karaciğer sirozu gibi ve yine gebelikte ve östrojen uygulamalarında gluko kortikoid yarılanma süresi uzar.

Doğrusallık ve doğrusal olmayan durum:

Veri bulunmamaktadır.

Hastalardaki karakteristik özellikler

Geriyatrik popülasyon:

65yaşında ve üzerindeki ya şlılarda, yetişkinlerdeki yanıta göre farklılık olup olmadı ğı ile ilgili klinik çalı şma yapılmamıştır. Diğer bildirilen klinik çalı şmalarda, yaşlılar ve yetişkinler

arasında farklılıklar görülmemi ştir. Özellikle diabetes mellitus, sıvı retansiyonuve
hipertansiyonu olan yaşlı hastalarda kortikosteroid kullanımına dikkat edilmesi gerekir. 
Pediyatrik popülasyon: 
Pediyatrik popülasyonda kortikosterodilerin etkinli k ve güvenli ği, yetişkinlerde deaynı
olduğu gibi kortikosteroid etkilerinin iyi bilinen yönle rine dayandırılır. 

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Glukokortikoidlerin akut toksisitesi dü şüktür. İnsan ve hayvanda kronik toksisite ile ilgili veriler mevcut değildir. Kortikoid kaynaklı zehirlenme vakaları bilinmemektedir. Ancak insanlarda günlük >1 mg dozu a şan uzun süreli tedavi amaçlı kullanımda belirgin ya n etkilerin ortaya çıkabilece ği göz önünde bulundurulmalıdır. Hayvan deneylerinde n teratojenik ve mutajenik potansiyeli ile ilgili yeterli veri elde mevcut değildir. Bunun insan üzerinde revelansının olup olmadığı şimdiye kadar açıklanamamı ştır.

Deksametazon hayvan deneylerinde çe şitli hayvan türlerinde dudak yarı ğı ve az miktarda diğer gelişim bozukluklarına yol açmı ştır. İnsanla ilgili şimdiye kadar yayınlanan vakalarda gelişim bozukluğu riskini artırdığı yönünde bir ipucuna rastlanmamı ştır. Fakat burada sözü edilen vaka sayısı böyle bir riskin mevcut olmadı ğını ifade etmek için yeterli de ğildir. Şimdiye kadar glukokortikoidler ile ilk üç aylık dön emde elde edilen klinik deneyimlerde yüksek bir teratojen risk konusunda herhangi bir ip ucuna rastlanmamıştır. Gebelik sırasında yapılan uzun süreli tedavilerde intrauterin geli şme bozuklukların meydana gelmeyeceği söylenemez.

Gebeliğin sonuna doğru yapılan tedavilerde fetusta böbrek üstü bezi atr ofisi riski mevcut olup yeni doğan bebekte ilacın aşama aşama azaltılarak bırakıldı ğı bir tedavi gerektirebilir.

6.FARMASÖT İK ÖZELL İKLER

6.1.Yardımcı maddelerin listesi Laktoz monohidrat

Mısır nişastası

Mikrokristalin selüloz (Tip 102) Krospovidon

Sarı demir oksit Talk Magnezyum stearat

6.2. Geçimsizlikler

Bilinen herhangi bir geçimsizli ği bulunmamaktadır.

6.3.Raf ömrü 24 ay

6.4.Saklamaya yönelik özel tedbirler

25°C altındaki oda sıcaklı ğında saklayınız.

6.5.Ambalajın niteliği ve içeri ği

Primer ambalaj malzemesi olarak şeffaf PVC/Alüminyum folyo blister malzemesi kullanılmıştır.

Bir kutu içerisinde 20 tabletlik ambalajlarda piyas aya sunulmaktadır.

6.6.Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve d iğer özel önlemler Özel bir gereklilik yoktur.

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller "Tıbbi Ürünler in Kontrolü Yönetmeli ği" ve "Ambalaj ve Ambalaj Atıkları Kontrolü Yönetmeli ği"ne uygun olarak imha edilmelidir.

7.RUHSAT SAHİBİ

DEVA HOLDİNG A.Ş.

Halkalı Merkez Mah. Basın Ekspres Cad.

No: 1 34303 Küçükçekmece / İSTANBUL

Tel: 0 212 692 92 92

Faks: 0 212 697 00 24

e-mail: [email protected]

8.RUHSAT NUMARASI 2017/618

9.İLK RUHSAT TARİHİ/ RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsatlandırma tarihi: 23.08.2017 Ruhsat yenileme tarihi:

10.KÜB'ÜN YEN İLENME TARİHİ

Kalitatif ve Kantitatif Bileşim

KISA ÜRÜN B İLGİSİ

1.BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI DEKORT 8 mg tablet

2.KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Her bir tablette

Etkin madde

Deksametazon8 mg
Yardımcı maddeler: 
Laktoz monohidrat118.985 mg

Yardımcı maddeler için, 6.1'e bakınız.

3.FARMASÖT İK FORM Tablet

Yuvarlak, bikonveks, bir tarafı çentikli, kirli bey az renkli tablet

4.KLİNİK ÖZELL İKLER

4.1 Terapötik endikasyonlar

DEKORT tablet, anti-inflamatuar, antiromatizmal ve antialerjik etkilerinden dolayı kortikosteroid tedavisinde kullanılır. DEKORT tablet'in endike olduğu hastalıklar şu şekildedir:

Bölgesel enterit ve ülseratif kolitli hastalarda ha stalığın kritik periyodunda endikedir.

Alerjik durumlar: Aşırı duyarlılık reaksiyonları, daimi ya da geçici al erjik rinit ve serum hastalığının geleneksel tedavi ile kontrol altına alınmayan ciddi ya da sınırlı alerjik koşullarının kontrol edilmesi.

Dermatolojik hastalıklar: Dermatitis herpetiformis, eksfolyatif dermatit, eritroderma, mikozis fungoides, otoimmun bülloz dermatozlar, eritema mul tiforme, Stevens-Johnson sendromu, atopik dermatit, kontakt dermatit, sarkoidozun aktif dönemlerinde

Endokrin Bozukluklar: Primer ve sekonder adrenokortikal yetmezlikler (hidrokortizon ya da kortizon seçilen ilaçtır; uygun oldu ğu yerlerde sentetik mineralkortikoid analoglar ile birlikte kullanılabilir; çocuklarda mineralkortikoid deste ği özellikle önemlidir.), konjenital adrenal hiperplazi, kanser ile ilgili hiperkalsemi ve iltihapsız tiroidit.

Hematolojik bozukluklar: Otoimmmün hemolitik anemi, konjenital (eritroid) hipoplastik anemi (Diamond-Blackfan anemi), yetişkinlerde idiopatik trombositopenik purpura, saf kırmızı hücre aplazisi ve sekonder trombositopenini n seçilmi ş durumları.

Neoplastik hastalıklar: Malign tümörlerin (Lösemi v e lenfoma) palyatif tedavisinde.

Sinir sistemi: Multipl sklerozun akut alevlenmesi, primer ya da metastatik beyin tümörü, kraniotomi ya da diğer nöro şirürjik müdahaleler, kafatası-beyin travması ile il işkili serebral

ödem, intraserebral kanama, beyin abseleri, ensefal it veya meningoensefalitlerde seçici ve gerekli durumlarda.

Oftalmik hastalıklar: Topikal kortikosteroidlere yanıt vermeyen göz iltihabı, anterior ve posterior uveit

Böbrek hastalıkları: İdiopatik nefrotik sendrom ya da lupus eritematosus'un neden olduğu proteinüriyi hafifletmek veya diürezi uyarmak için.

Solunum yolu hastalıkları: Aniden olan ya da yayılmış akciğer tüberkülozu (uygun antitüberküloz kemoterapi ile birlikte aynı zamanda kullanıldığında), idiopatik eozinofilik pnömoni, semptomatik sarkoidoz, status astmatikus, astım krizi.

Romatizmal bozukluklar: Kısa süreli kullanım için e k tedavi olarak akut gut artritinde, akut romatizmal kardit, ankiloz spondilit, psoriatik artrit, romatoid artrit, juvenil romatoid artrit. Kemoterapiye bağlı bulantı-kusmaların tedavi ve profilaksisinde tek başına ya da kombine olarak kullanımı endikedir.

Diğerleri: Adrenakortikal hiperfonksiyon tanıma testi, nörolojik ya da miyokard ile ili şkili trişinöz, subaraknoid bloklu tüberküloz menenjiti veya uygun antitüberküloz kemoterapi ile beraber kullanıldığında gelişebilen blok.

4.2.Pozoloji ve uygulama şekli Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi

İstenmeyen etkilerin azaltılması amacıyla aşağıdaki tedavi kurallarına dikkat edilmeli ve

tedavi için yeterli ölçüdeki en dü şük doz uygulanmalıdır.

Bazı acil durumlarda (örne ğin akut beyin ödemi, anafilaktik şok, status astmatikus, akut transplant red reaksiyonu dozun 1 g prednisolon'a kadar çıkartılması) kısa süreli (10 güne kadar) yüksek doz glukokortikoid kullanılmasında sa kıncalı bir durum olmamasına ra ğmen, tedavinin başlangıcında verilecek yüksek dozun (ço ğunlukla 40-80 mg) kısa sürede idame doza (Cushing eşik dozunun 2 katından daha az olmak üzere) dü şürülmesi gerekir.

İdame tedavi, gün a şırı (yirmi dört saate yayılmı ş biçimde) uygulanmalıdır.

Toplam dozun tümünün sabah saat 8'den önce hastaya verilmesi uygundur, böylece böbrek üstü bezlerinin salgı ritmi etkilenmemi ş olur.

Bundan daha da iyisi dozun 2 günde bir dönü şümlü olarak verilmesidir.

Beyin ödemi tedavisinde, ayrıca palyatif ve antieme tik terapide, günlük dozu 2-4 defada vermek gerekebilir.

Uzun süreli tedaviden sonra tedavinin aniden kesilm emesi gerekir. Bunun yerine ilacın yavaş

yavaş kesilmesi önerilir.

Böbrek üstü bezi bozuklu ğu nedeniyle eforda böbrek üstü bezi yetersizli ği görülebilmesi nedeniyle bu durumlarda (örne ğin travma, ameliyat) yeni bir ilave doz verilmesi gerekir (5 mg prednisolon'a eşdeğer doz/gün).

Beyin ödeminde (a ğır vakalarda) genelde intravenöz deksametazon ampul uygulanır ve iyileşme durumunda oral tedaviye, DEKORT 4-16 mg/gün olar ak devam edilir.

Hafif vakalarda duruma göre sadece oral olarak, DEK ORT 2-8 mg/gün olarak kullanılması yeterlidir.

İlerleyen kronik Romatoid artrit'in akut alevlenmelerinde, bronşiyal astımda, akut deri hastalıklarında, sarkoidoz ve ülseratif kolit'de ba şlangıç dozu DEKORT 4-16 mg/gün olarak uygulanır.

Malign, kötü huylu tümörlerin palyatif terapisinde başlangıçta DEKORT 8-16 mg/gün olarak başlanır. İdame dozu olarak DEKORT 4-12 mg/gün ile devam edili r.

Kemoterapi kaynaklı kusma tedavisi ve profilaksisinde, planlanan kemoterapi öncesindeki günde, 8 mg DEKORT verilir. Terapi ba şlangıcında 8-16 mg i.v. (deksametazon-ampul) uygulanır. Daha sonra DEKORT 16-24 mg/gün, toplam 2 gün daha uygulanır. Kemoterapi ilaçları kaynaklı ciddi a şırı duyarlık reaksiyonlarını önlemek için kortikost eroidler, difenhidramin ve H2 antagonistleriyle premedikasyon uygulanmalıdır. Premedikasyon için DEKORT 8-20 mg/gün olarak 1-3 gün süresince kullanı lır.

Uygulama şekli

DEKORT tercihen kahvaltıdan sonra tok karnına, bir miktar suyla birlikte çi ğnenmeden yutulmalıdır.

Özel popülasyonlara ili şkin ek bilgiler Böbrek yetmezli ği

Böbrek yetmezli ği olan hastalar için özel bir doz ayarlaması bulunm amaktadır.

Karaciğer yetmezliği

Karaciğer yetmezliği olan hastalar için özel bir doz ayarlaması bulunm amaktadır.

Pediyatrik popülasyon

Pediyatrik popülasyonda, deksametazon ba şlangıç dozu hastalı ğın durumuna göre de ğişebilir. Başlangıç dozu aralı ğı 0.02 - 0.3 mg/kg/gün'dür ve 3 ya da 4'e bölünmü ş olarak verilir.

Pediyatrik popülasyonda etki gösterebilecek en küçü k dozaj ayarlamaları yapılmalı ve kısa süreli olarak uygulanmalıdır. Çünkü kortikosteroidl er çocuklarda büyüme hızını etkileyebilirler.

14.yaşına kadar çocuklarda, geli şim bozukluğu tehlikesi açısından 3 günlük tedaviden sonra

4gün tedavisiz bir aralık (aralıklı terapi) bırakı lmalıdır.

Geriyatrik popülasyon

DEKORT, geriyatrik popülasyonda "Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi" bölümünde belirtildiği şekilde kullanılmalıdır.

4.3. Kontrendikasyonlar

• Deksametazon'a veya DEKORT tabletin diğer bileşenlerine karşı mevcut aşırı hassasiyet durumu

• Sistemik mikoz

Eğer aşağıdaki sıralanan hastalıklar mevcutsa DEKORT acil durum tedavisi ve ilave tedavi haricinde uzun süre kullanılmamalıdır:

• Gastrointestinal ülser

• İleri derecede osteoporozlar

• Ciddi miyopatiler (Miyastenia Gravis hariç)

• Viral hastalıklar, virozlar (örne ğin herpes simpleks ve herpes zoster (viremik faz), variselier, poliomiyeiit (bulber ensefaütik şekil hariç)

• HBsAG pozitif kronik aktif hepatit

• Rozasea

• Koruyucu aşıdan yaklaşık 8 hafta önce ve 2 hafta sonrasına kadar

• Tüberküloz a şısı (BCG) sonrasında lenfoma oluşumu

• Dar ve geniş açılı glokom

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri      
Aşağıdaki rahatsızlıklarda ancak ve ancakasılhastalı ğı kontroledenbirtedavinin
(antidiyabetik, tüberkülostatik, kemoterapötik ilaçlar veya antibiyotikler, antikoagülan ilaçlar
v.s. ile) uygulanmasının mümkün olması halinde alınacak sıkı emniyet tedbirleriyle birlikte
glukokortikoid tedavisi yapılabilir:      
Diabetes mellitus, tüberküloz (verem), akut/kronikbakteriyel veamipenfeksiyonlar,
hipertoni, tromboembolik süreçler, kalp veböbreky etmezliği, kan albüminmiktarı
dü şüklü ğü.      
Diyabet hastalarında insülin veya antidiabetik gere ksinimin arttığı dikkate alınmalıdır.
Anamnezde psikozun görülmesi halinde deksametazon tedavisi ancak ve ancak hayati (vital)
endikasyonlarda ve bir psikiyatri hekiminin kontrolünde yapılabilir.   

Glukokortikoid tedavisinden önce ayrıntılı bir ara ştırma yapılarak özellikle mide barsak ülserine dikkat edilmelidir. Sindirim sisteminde ül ser oluşumuna karşın profilaksi amacıyla bu yönde e ğilimi bulunan hastalara mide koruyucu maddelerin verilmesi, ayrıca ciddi bir izlemenin yapılması (röntgen kontrolü veya gastrosk opi) gereklidir.

Deksametazon tedavisi gören hastalarda özellikle vi ral hastalıkların daha ciddi seyretmesi mümkündür. Özellikle ba ğışıklık sistemi azalmış (bağışıklık sistemi bastırılmı ş) çocuklar ve şimdiye kadar kızamık ve suçiçe ği geçirmemi ş yetişkinler risk altındadır. Eğer bu sözü edilen kişiler deksametazon tedavisi sırasında kızamık ve suç içe ği geçiren hastalarla temas halinde bulunurlarsa derhal bir doktora başvurmalıdırlar. Gerekli hallerde hekimin koruyucu tedaviyi başlatması mümkündür.

DEKORT ile yapılan tedavi sırasında ateşli hastalıklar, kaza veya ameliyat gibi bedeni yoran özel durumların ortaya çıkması halinde verilen dozu n geçici olarak artırılması gerekebilir. Diğer tüm glukokortikoid preparatlarında oldu ğu gibi, DEKORT tedavisinde de, uzun süren bir tedavi döneminden sonra tedaviyle birlikte faal iyeti duran böbrek üstü bezinin yeniden toparlanması amacıyla tedavinin aniden kesilmemesi, ilacın kademeli olarak azaltılarak bırakılması gerekir.

Hastalığın gerektirdiği tetiklerden bağımsız olarak daha uzun süren glukokortikoid tedavilerinde, hastanın başlangıç durumu ve verilen doza ba ğlı olarak, olası istenmeyen yan etkiler açısından uygun aralıklarla gözlemlenmesi g erekir.

Gelişim dönemindeki çocuklarda tedavinin çok dikkatli bi r biçimde belirlenmesi gerekir. Bu konuda mümkün oldu ğunca aralıklı veya dönü şümlü bir tedavi seçene ği tercih edilmelidir.

Yaşlılarda fayda/risk analizi çok dikkatli bir biçimde yapılmalı ve osteoporoz gibi yan etkiler göz önünde bulundurulmalıdır.

Kadın hastaların hekimlerine mevcut veya yeni başlamış bir hamilelik durumu hakkında bilgi vermeleri gerekir.

Beslenme rejiminde besinlerin potasyum, albümin ve vitamin açısından zengin olmasına, bununla birlikte yağ, karbonhidrat ve tuz bakımından dü şük düzeyde olmalarına dikkat edilmelidir.

DEKORT'un içeri ğinde 118.985 mg laktoz monohidrat bulunur. Nadir kalıtımsal galaktoz intoleransı, Lapp laktoz yetmezliği ya da glikoz galaktoz malabsorpsiyon problemi olan hastaların bu ilacı kullanmamaları gerekir.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkile şimler ve diğer etkileşim şekilleri

Dijital glikozitleri:Potasyum eksikliği ile birlikte glikozit etkinin
 güçlenmesi
Salüretikler:Pıhtıla şma inhibisyonunda zayıflama
Antidiyabetikler:Kan şekeri dü şürme seviyesinde azalma
Kumarin türevleri:Pıhtıla şma inhibisyonunda azalma
 
Efedrin:Kortikoid etkisinde azalma
Rifampisin, fenitoin, karbamazapin,   
barbitürat ve CYP3A4'yi tetikleyen   
diğer ilaçlar:Kortikoid etkisinde azalma
Ketokonazol, makrolid antibiyotikleri   
ve CYP3A4'yi inhibe eden diğer ilaçlar:Kortikoid etkisinde güçlenme
Non-steroid antiflojistikler /   
Antiromatizmal ilaçlar / Salisilatlar:Gastrointe stinal kanama riskinde artış
Östrojen içeren kontraseptifler:Kortikoid etkisinde güçlenme
Prazikuantel:Kandaki prazikuantel konsantrasyonun dü şmesi
 mümkündür  
ACE inhibitörleri:Kan tablosunda de ğişikliklerin meydana gelme
 riskinde artış  
Klorokin, hidroksiklorokin,   
meflokin:Miyopati, kardiyomiyopati riskinde artış
Somatropin:Somatropin'inetkisiuzun süreli teda vilerde
 azalır  
Protirelin:TSH yükselmesinde azalma
Laksatifler:Potasyum kaybında artış
Atropin, diğer antikolinerjikler:İlave göz içi basınç artışı mümkündür

Bağışıklığın sağlanmasından 8 hafta öncesinde veya 2 hafta sonrasın da glukokortikoid tedavisi yapılırsa, bağışıklığın azalabileceği veya hiç olmayabilece ği göz önünde bulundurulmadır.

Özel popülasyonlara ili şkin ek bilgiler: 
Özel popülasyonlara ili şkin hiçbir etkile şim çalı şması yürütülmemiştir.
Pediyatrik popülasyon 
Pediyatrik popülasyona ili şkin etkileşim çalı şmaları yürütülmemiştir.

4.6.Gebelik ve laktasyon Genel tavsiye

Gebelik kategorisi: C

Çocuk do ğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Hayvanlar üzerinde yapılan çalı şmalar, gebelik/ve-veya/embriyonal/fetal gelişim/ve- veya/doğum/ve-veya/doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir. İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.

DEKORT kullanılırken doğum kontrolü uygulanmalıdır.

DEKORT gerekli olmadıkça gebelik döneminde kullanıl mamalıdır.

Gebelik dönemi

DEKORT'un gebelik döneminde kullanımı sadece hayati endikasyonlarla sınırlıdır; çünkü glukokortikoidlerle yapılan hayvan deneylerinde nispeten dü şük dozlarda da teratojen etkinin olduğu saptanmıştır (Güvenlikle ilgili klinik öncesi veriler bölümü ne bakınız).

Laktasyon dönemi

Deksametazon verildikten sonra verilen doza bağlı olarak, deksametazon'un vücuttan atılmasına kadar geçen 2-3 gün emzirmeye ara verilm elidir.

Üreme yetene ği/Fertilite

Steroidler, bazı hastalarda sperm sayısını ve harek et edebilme yeteneğini artırabilir veya dü şürebilirler.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkileri konusu nda araştırma mevcut değildir.

4.8. istenmeyen etkiler

Advers olaylar sistem organ sınıfı ve sıklı ğa göre şu yaklaşımla sıralanmıştır:

Çok yaygın ( ≥l/10), yaygın (≥1/100 ila <1/10), yaygın olmayan (≥1/1.000 ila < 1/100), seyrek (≥1/10.000 ila <1/1.000) ve çok seyrek (<1/10.000), b ilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

Kısa süreli deksametazon tedavisinde yan etki riski dü şüktür. Yine kortikoid tedavisi sonucu semptomların bastırılabilece ği (genelde stres kaynaklı) mide ve barsak ülserine ve glikoz toleransına ve enfeksiyon direncinin azalmasına dikkat edilmelidir. Özellikle uzun süreli tedavilerde (yaklaşık 2 haftadan daha uzun süren) glukokortikoidin bil inen yan etkileri görülebilir. Bunlar artmı ş hormon etkisi türünden Cushing sendromuyla benzerl ik gösterir:

Kan ve lenf sistemi bozuklukları:

Kan tablosunda değişiklikler (orta düzeyde lökositoz, lenfopeni, eozino peni, poliglobuli.

Bağışıklık sistemi bozuklukları:

Enfeksiyon riskinin artması; mikoz, virüs ve di ğer enfeksiyonlarının (örne ğin tüberküloz) meydana gelme veya aktive edilme riskinde artış; bağışıklık sisteminde azalma.

Endokrin bozuklukları:

Psödo-Cushing-sendromu, ay yüz, obezite, kan şekerinin yükselmesi (glikoz toleransında azalma, diabetes mellitus), böbrek üstü bezi atrofi si veya inaktivasyonu, çocuklarda geli şim bozuklukları, cinsel hormon salınımı bozuklukları ( menstürasyon bozuklukları, hirsutizm, enpotans).

Metabolizma ve beslenme bozuklukları:

Ödem olu şumu ile birlikte sodyum retansiyonu, artan potasyum salınımı, albümin metabolizması üzerine katabolik etki (negatif azot tablosu).

Psikiyatrik bozukluklar:

Depresyon, iritasyon, öfori, i ştah ve dürtülerde artı ş.

Sinir sistemi bozuklukları:

Psödotümör serebri, latent epilepsinin manifestasyo nu.

Göz bozuklukları:

Göz içi basınç artı şı (glokom), mercekte bulanıklık (katarakt).

Vasküler bozukluklar:

Hipertoni, artroskleroz ve tromboz riskinde artış, damar enfeksiyonu (uzun süren tedavide ilacı bırakma sonucunda görülen vaskülit).

Gastrointestinal sistem bozuklukları:

Mide şikâyetleri, ulkus ventrikulum veya ulkus duodenum o luşumu veya aktivasyonu, pankreatit (alkolizm gibi önceden yatkınlıkta), üls eratif kolitiste perforasyon tehlikesi.

Deri ve deri altı doku bozuklukları:

Ciltte çatlaklar (striae rubrae), ciltte incelme (a trofi), nokta şeklindeki cilt kanamaları (peteşiler), hematom (ekimozlar), steroid akne, yara iyileşmesinde gecikme, perioral dermatit.

Kas-iskelet bozukluklar, bağ dokusu ve kemik bozuklukları

Kas güçsüzlü ğü (atrofi), osteoporoz, nadir durumlarda aseptik ke mik nekrozları (femur- ve humerus başı).

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması

Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması bü yük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk d engesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri ger ekmektedir. (www.titck.gov.tr; e-posta:

[email protected] ; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99)

4.9. Doz aşımı ve tedavisi

Deksametazon ile meydana gelen akut intoksikasyonlar bilinmemektedir. Doz aşımı halinde

özellikle endokrin, metabolizma ve elektrolittablo su üzerinde istenmeyen etkilerin daha
güçlü görülmesi beklenebilir (Yan etkileri bölümünebakınız). Antidotu bilinmemektedir.
5. FARMAKOLOJİK ÖZELL İKLER 
5.1. Farmakodinamik özellikler 
ATC kodu: H02AB02 
Farmakoterapötik grubu: Glukokortikoidler 

Deksametazon sentetik 9α-florize glukokortikoid olup kortizona kıyasla yaklaşık 30 kat daha etkindir. Buna karşın mineralokortikoid etkisi neredeyse hiç yoktur. C ushing eşik dozu 1,5 mg/gün.

5.2.Farmakokinetik özellikler Genel özellikler

Emilim:

Deksametazon oral uygulamanın hemen ardından mide ve proksimal ince barsakta süratle ve tamamen emilir. Birinci ve ikinci saat içerisinde a zami kan seviyesine ulaşır. Deksametazon'un oral uygulamadan sonra biyoyararlanım oranı yaklaşık %80-90 düzeyindedir.

Dağılım:

Doza bağlı olarak deksametazon ço ğunlukla plazma albuminine bağlanır. Çok yüksek konsantrasyonlara ulaştığında büyük bir kısmı kanda serbest bir halde protei ne bağlı olmadan bulunur. Hipoalbuminemi durumunda bağlı olmayan (etkin) kortikoid oranı artar.

Beyin-omurilik sıvısına geçi ş:

İnsanda radioaktif işaretli deksametazonun intravenöz uygulamasından dör t saat sonra maksimum deksametazon beyin-omirilik sıvısı seviyesi eş zamanda plazma konsantrasyonunun yaklaşık 1/6'sı kadar ölçülmü ştür.

Plasentaya geçi ş:

Tüm di ğer glukokortikoidlerde olduğu gibi deksametazonun da plasenta bariyerini (diğer birçok kortikoidlerden farklı olarak metabolize olm amış halde) geçmesi mümkündür.

Anne sütüne geçi ş:

Bu konuda deksametazon ile ilgili veri yoktur. Glukokortikoidler az miktarda anne sütüne geçer. Burada emzirilen çocu ğa genelde annede sistemik olarak bulunan dozun 1/100'inden daha az bir geçi ş olur. Buna rağmen daha yüksek dozlarda verildi ğinde veya uzun süren kullanımda emzirmeye ara verilmelidir.

Biyotransformasyon:

Metabolizasyonu karaciğerde kısmen glukoron veya sülfürik asit konjugasyon u biçiminde ve daha sonra böbrek yoluyla atılım biçiminde gerçekle şir.

Eliminasyon:

Deksametazonun serumdaki yarılanma süresi yeti şkinlerde 168 ile 324 dakika arasındadır (ortalama: 4.1 +/- 1.3 saat). Deksametazon büyük öl çüde böbrekler üzerinden idrarla serbest deksametazon alkolü biçiminde atılır. Böbrek bozukl ukları deksametazonun eliminasyonunu önemli ölçüde etkilemez. A ğır karaciğer hastalıklarında örne ğin hepatit, karaciğer sirozu gibi ve yine gebelikte ve östrojen uygulamalarında gluko kortikoid yarılanma süresi uzar.

Doğrusallık ve doğrusal olmayan durum:

Veri bulunmamaktadır.

Hastalardaki karakteristik özellikler

Geriyatrik popülasyon:

65yaşında ve üzerindeki ya şlılarda, yetişkinlerdeki yanıta göre farklılık olup olmadı ğı ile ilgili klinik çalı şma yapılmamıştır. Diğer bildirilen klinik çalı şmalarda, yaşlılar ve yetişkinler

arasında farklılıklar görülmemi ştir. Özellikle diabetes mellitus, sıvı retansiyonuve
hipertansiyonu olan yaşlı hastalarda kortikosteroid kullanımına dikkat edilmesi gerekir. 
Pediyatrik popülasyon: 
Pediyatrik popülasyonda kortikosterodilerin etkinli k ve güvenli ği, yetişkinlerde deaynı
olduğu gibi kortikosteroid etkilerinin iyi bilinen yönle rine dayandırılır. 

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Glukokortikoidlerin akut toksisitesi dü şüktür. İnsan ve hayvanda kronik toksisite ile ilgili veriler mevcut değildir. Kortikoid kaynaklı zehirlenme vakaları bilinmemektedir. Ancak insanlarda günlük >1 mg dozu a şan uzun süreli tedavi amaçlı kullanımda belirgin ya n etkilerin ortaya çıkabilece ği göz önünde bulundurulmalıdır. Hayvan deneylerinde n teratojenik ve mutajenik potansiyeli ile ilgili yeterli veri elde mevcut değildir. Bunun insan üzerinde revelansının olup olmadığı şimdiye kadar açıklanamamı ştır.

Deksametazon hayvan deneylerinde çe şitli hayvan türlerinde dudak yarı ğı ve az miktarda diğer gelişim bozukluklarına yol açmı ştır. İnsanla ilgili şimdiye kadar yayınlanan vakalarda gelişim bozukluğu riskini artırdığı yönünde bir ipucuna rastlanmamı ştır. Fakat burada sözü edilen vaka sayısı böyle bir riskin mevcut olmadı ğını ifade etmek için yeterli de ğildir. Şimdiye kadar glukokortikoidler ile ilk üç aylık dön emde elde edilen klinik deneyimlerde yüksek bir teratojen risk konusunda herhangi bir ip ucuna rastlanmamıştır. Gebelik sırasında yapılan uzun süreli tedavilerde intrauterin geli şme bozuklukların meydana gelmeyeceği söylenemez.

Gebeliğin sonuna doğru yapılan tedavilerde fetusta böbrek üstü bezi atr ofisi riski mevcut olup yeni doğan bebekte ilacın aşama aşama azaltılarak bırakıldı ğı bir tedavi gerektirebilir.

6.FARMASÖT İK ÖZELL İKLER

6.1.Yardımcı maddelerin listesi Laktoz monohidrat

Mısır nişastası

Mikrokristalin selüloz (Tip 102) Krospovidon

Sarı demir oksit Talk Magnezyum stearat

6.2. Geçimsizlikler

Bilinen herhangi bir geçimsizli ği bulunmamaktadır.

6.3.Raf ömrü 24 ay

6.4.Saklamaya yönelik özel tedbirler

25°C altındaki oda sıcaklı ğında saklayınız.

6.5.Ambalajın niteliği ve içeri ği

Primer ambalaj malzemesi olarak şeffaf PVC/Alüminyum folyo blister malzemesi kullanılmıştır.

Bir kutu içerisinde 20 tabletlik ambalajlarda piyas aya sunulmaktadır.

6.6.Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve d iğer özel önlemler Özel bir gereklilik yoktur.

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller "Tıbbi Ürünler in Kontrolü Yönetmeli ği" ve "Ambalaj ve Ambalaj Atıkları Kontrolü Yönetmeli ği"ne uygun olarak imha edilmelidir.

7.RUHSAT SAHİBİ

DEVA HOLDİNG A.Ş.

Halkalı Merkez Mah. Basın Ekspres Cad.

No: 1 34303 Küçükçekmece / İSTANBUL

Tel: 0 212 692 92 92

Faks: 0 212 697 00 24

e-mail: [email protected]

8.RUHSAT NUMARASI 2017/618

9.İLK RUHSAT TARİHİ/ RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsatlandırma tarihi: 23.08.2017 Ruhsat yenileme tarihi:

10.KÜB'ÜN YEN İLENME TARİHİ

Bu ürün SKRS E-Reçete İlaç Listesi'nde Aktif Ürünler altında yer almaktadır.