Trevicta 350 mg i.m. enjeksiyon için uzun salımlı süspansiyon içeren kullanıma hazır enjektör

Güncelleme: 23 Temmuz 2019
  • Reçete TürüNormal Reçete
  • ATC KoduN05AX13
  • Etkin MaddePaliperidon
  • Geri Ödeme KoduA16766
  • Raf Ömrü24 ay
  • Üretim DurumuÜretiliyor

4. KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1. Terapötik endikasyonlar

Üç aylık bir enjeksiyon olan TREVICTA, 1 aylık paliperidon palmitat enjektabl ürünüyle klinik olarak stabil olan yetişkin hastalarda şizofreninin idame tedavisinde endikedir.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

Pozoloji / uygulama sıklığı ve süresi:

1 aylık paliperidon palmitat enjektabl (tercihen 4 aylık veya daha fazla) ile yeterli düzeyde tedavi edilen ve doz ayarlaması gerekli olmayan hastalar TREVICTA'ya geçebilirler.

TREVICTA, 1 aylık enjektabl paliperidon palmitatın planlanan bir sonraki dozunun yerine başlanmalıdır (±7 gün). TREVICTA dozu, aşağıdaki tabloda gösterildiği gibi 3.5 kat daha yüksek bir doz kullanılarak önceki 1 aylık enjektabl paliperidon palmitat dozuna göre ayarlanmalıdır:

1 aylık enjektabl paliperidon palmitat ile yeterli düzeyde tedavi edilmiş olan hastalar

için TREVICTA dozları

1 aylık enjektabl paliperidon palmitatınTREVICTA'ya aşağıdaki dozda başlanır
son dozu aşağıdaki ise 
50 mg175 mg
75 mg263 mg
100 mg350 mg
150 mg525 mg

Üzerinde çalışma yapılmayan 1 aylık paliperidon palmitat enjektabl formülünün 25 mg'lık dozuna karşılık gelen eşdeğer bir TREVICTA dozu mevcut değildir.

İlk TREVICTA dozundan sonra, TREVICTA 3 ayda bir (±2 hafta, ayrıca bkz Atlanan doz bölümü) intramüsküler enjeksiyon yoluyla uygulanmalıdır.

Gerektiğinde, TREVICTA dozu hastanın bireysel tolerabilitesi ve/veya hastadaki etkinliğe bağlı olarak 175 ile 525 mg aralığında kademeli olarak 3 ayda bir ayarlanabilir. TREVICTA' nın uzun etkili yapısı nedeniyle, hastanın ayarlanmış bir doza yanıtı birkaç ay görülmeyebilir (bkz. Bölüm 5.2). Hasta belirtileri sergilemeye devam ederse, klinik uygulamaya uygun şekilde kontrol altına alınmalıdır.

Diğer antipsikotik ilaçlardan geçiş:

TREVICTA yalnızca, hasta tercihen 4 ay veya daha uzun süre için 1 aylık paliperidon palmitat enjektabl ile yeterli düzeyde tedavi edildikten sonra kullanılmalıdır.

TREVICTA tedavisinden diğer antipsikotik ilaçlara geçiş:

TREVICTA tedavisinin bırakılması halinde, uzun süreli salınım özelliği dikkate alınmalıdır.

TREVICTA tedavisinden 1 aylık enjektabl paliperidon palmitata geçiş:

TREVICTA tedavisinden 1 aylık enjektabl paliperidon palmitata geçiş için, 1 aylık enjektabl paliperidon palmitat aşağıdaki tabloda gösterilen 3.5 kat daha düşük bir doz ile bir sonraki TREVICTA dozunun uygulanacağı zamanda uygulanmalıdır. Bir aylık enjektabl paliperidon palmitat reçeteleme bilgisinde tanımlanan başlangıç dozlaması gerekmemektedir. Daha sonra

1 aylık enjektabl paliperidon palmitat, reçeteleme bilgisi dahilinde tanımlanan aylık

aralıklarda uygulanmaya devam edilmelidir.

TREVICTA tedavisinden geçiş yapan hastalar için 1 aylık enjektabl paliperidon palmitat dozları

Son TREVICTA dozu şu ise1 aylık enjektabl paliperidon palmitat
 uygulamasına 3 ay sonra şu dozda
 başlanır
  
175 mg50 mg
  
263 mg75 mg
  
350 mg100 mg
  
525 mg150 mg
  

TREVICTA'dan oral günlük paliperidon uzatılmış salınımlı tabletlere geçiş:

TREVICTA'dan paliperidon uzatılmış salınımlı tabletlere geçiş için, paliperidon uzatılmış salınımlı tabletlerin günlük dozlamasına son TREVICTA dozundan 3 ay sonra başlanmalı ve paliperidon uzatılmış salınımlı tabletler ile tedaviye aşağıdaki tabloda tanımlandığı şekilde devam edilmelidir. Daha önce farklı TREVICTA dozları ile stabilize olmuş hastaların paliperidon uzatılmış salınımlı tabletler ile benzer paliperidon maruziyetine erişmesini sağlamak için tavsiye edilen doz dönüşüm rejimleri aşağıdaki tabloda sunulmaktadır.

TREVICTA tedavisinden geçiş yapan hastalar için paliperidon uzatılmış salınımlı

tabletlerin dozları

SonTREVICTASon TREVICTA dozundan sonra geçen hafta 
dozu (Hafta 0)    
12 hafta ila 1819 hafta ila 2425haftadan
  
  hafta, dahilhafta, dahilitibaren 
     
  Paliperidon uzatılmış salınımlı tabletlerin günlük dozu
      
175 mg 3 mg3 mg3 mg 
      
263 mg 3 mg3 mg6 mg 
      
350 mg 3 mg6 mg9 mg 
      
525 mg 6 mg9 mg12 mg 
      

*Günde bir kez paliperidon uzatılmış salınımlı tabletlerin tüm dozları; tedaviye geçiş nedeni, önceki paliperidon tedavisine yanıt, psikotik belirtilerin şiddeti ve/veya yan etkilere yatkınlık gibi değişkenler göz önüne alınarak hastalar için bireysel olarak ayarlanmalıdır.

Atlanan dozlar

Dozlama penceresi

TREVICTA enjeksiyonu 3 ayda bir uygulanmalıdır. Bir TREVICTA dozunun atlanmaması için, hastalara enjeksiyon 3 aylık zaman noktasından 2 hafta öncesine veya sonrasına kadar uygulanabilir.

Atlanan dozlar

Planlanan dozun unutulması durumundaEylem
ve son enjeksiyondan bu yana geçen süre 
aşağıdaki gibiyse 
  
> 3,5 ila 4 ayEnjeksiyon mümkün olan en kısa sürede
 uygulanmalı ve ardından 3 aylık enjeksiyon
 planına devam edilmelidir.
  
4 ay ila 9 ayAşağıdaki tabloda gösterilen tavsiye edilen
 yeniden başlama rejimi kullanılır.
  
>9 ayBir aylık enjektabl paliperidon palmitat
 reçeteleme bilgisinde tanımlandığı şekilde,
 ilgili ürün ile tedaviye yeniden başlanır.
 TREVICTA tedavisine, hasta en az 4 ay
 süreyle 1 aylık enjektabl paliperidon
 palmitat ile yeterli düzeyde tedavi edildikten
 sonra devam edilmelidir.
  

4 ila 9 ay süreyle TREVICTA uygulamasını kaçırdıktan sonra tavsiye edilen yeniden

başlama rejimi

SonBir aylık enjektabl paliperidon palmitat,Ardından TREVICTA
aralarında bir hafta olacak şekilde ikiuygulanır (deltoida veya
TREVICTA
doz halinde uygulanır (deltoid kasına)gluteal kasına)
dozu şu ise
   
 1. Gün8. Gün8. günden 1 ay sonra
    
175 mg50 mg50 mg175 mg
    
263 mg75 mg75 mg263 mg
    
350 mg100 mg100 mg350 mg
    
525 mg100 mg100 mg525 mg
    

a Ayrıca, vücut ağırlığına göre deltoid enjeksiyonu iğne seçimi için sağlık profesyonellerine yönelik bilgiler bölümüne bakınız.

Uygulama şekli:

TREVICTA yalnızca intramüsküler yoldan kullanıma yöneliktir. Diğer yollardan uygulanmamalıdır. Her enjeksiyon sadece, tek bir enjeksiyonda tam doz veren bir sağlık profesyoneli tarafından uygulanmalıdır. Deltoid veya gluteal kasının içerisine yavaşça enjekte edilmelidir. Enjeksiyon bölgesinde rahatsızlık durumunda, bir sonraki enjeksiyon için gluteal kasından deltoid kasına geçiş (ve tam tersi) yapılması düşünülmelidir (bkz. Bölüm 4.8).

TREVICTA yalnızca TREVICTA ambalajında temin edilen ince duvarlı iğneleri kullanarak uygulanmalıdır. TREVICTA uygulanırken 1 aylık enjektabl paliperidon palmitat ambalajından çıkan iğneler veya piyasada bulunan diğer iğneler kullanılmamalıdır ("Sağlık profesyonellerine yönelik bilgiler" bölümüne bakınız).

Kullanıma hazır dolu enjektörün içeriği, uygulamadan önce yabancı madde ve renk bozukluğu açısından görsel olarak incelenmelidir. Enjektörün ucu yukarı bakacak şekilde, en az 15 saniye süreyle homojen bir süspansiyon elde edinceye kadar gevşek bilek hareketiyle kuvvetlice çalkalanması önemlidir. TREVICTA, çalkalandıktan sonra 5 dakika içerisinde uygulanmalıdır. Enjeksiyondan önce 5 dakikadan fazla süre geçerse, ilacın yeniden süspanse edilmesi için en az 15 saniye süreyle tekrar kuvvetlice çalkalanır ("Sağlık profesyonellerine yönelik bilgiler" bölümüne bakınız).

Deltoid kasına uygulama

TREVICTA'nın deltoid kasına uygulanması için belirlenen iğne boyutu, hastanın vücut ağırlığına göre kararlaştırılır.

• Kilosu ≥ 90 kg olan kişiler için, ince duvarlı 1.5 inç, 22 numara (0.72 mm x 38.1 mm) iğne kullanılmalıdır.

• Kilosu < 90 kg olan kişiler için, ince duvarlı 1 inç, 22 numara (0.72 mm x 25.4 mm) iğne kullanılmalıdır.

Enjeksiyon, deltoid kasının merkezine uygulanmalıdır. Deltoid enjeksiyonları, iki deltoid kası arasında dönüşümlü olarak uygulanmalıdır.

Gluteal kasına uygulama

TREVICTA'nın gluteal kasına kasa uygulanması için kullanılacak iğne, vücut ağırlığından bağımsız olarak ince duvarlı 1.5 inç 22 numara (0.72 mm x 38.1 mm) iğnedir.

Enjeksiyon, gluteal kasının üst dış kadranına uygulanmalıdır. Gluteal enjeksiyonları, iki gluteal kası arasında dönüşümlü olarak uygulanmalıdır.

Eksik uygulama

TREVICTA'nın eksik uygulanmasını önlemek için, kullanıma hazır dolu enjektör uygulamadan önceki 5 dakika içerisinde homojen bir süspansiyon elde edinceye kadar en az

15saniye süreyle kuvvetlice çalkalanmalıdır ("Sağlık profesyonellerine yönelik bilgiler" bölümüne bakınız).

Bununla birlikte, bir dozun eksik enjekte edilmesi durumunda, gerçekte uygulanan dozun oranını tahmin etmek zor olacağından, enjektörde kalan doz tekrar enjekte edilmemeli ve başka bir doz verilmemelidir. Hasta, planlanan bir sonraki 3 aylık TREVICTA enjeksiyonuna kadar yakından izlenmeli ve klinik olarak uygun şekilde kontrol altına alınmalıdır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek yetmezliği:

TREVICTA, böbrek yetmezliği olan hastalarda sistematik olarak araştırılmamıştır (bkz. Bölüm 5.2). Hafif böbrek yetmezliği olan hastalar (kreatinin klerensi ≥ 50 ila < 80 ml/dk) için, doz ayarlanarak hasta 1 aylık enjektabl paliperidon palmitat ile stabilize edilmeli ve ardından TREVICTA tedavisine geçiş yapılmalıdır.

TREVICTA, orta ila şiddetli böbrek yetmezliği (kreatinin klerensi < 50 ml/dk) olan hastalarda tavsiye edilmez.

Karaciğer yetmezliği:

TREVICTA, karaciğer yetmezliği olan hastalarda araştırılmamıştır. Oral paliperidon ile edinilen deneyimlere göre, hafif veya orta şiddetli karaciğer yetmezliği olan hastalarda doz ayarlaması gerekmemektedir. Paliperidon şiddetli karaciğer yetmezliği olan hastalarda incelenmemiş olduğundan, bu hastalarda dikkatli olunması tavsiye edilmektedir (bkz. Bölüm 5.2).

Pediyatrik popülasyon:

TREVICTA tedavisinin güvenliliği ve etkinliği, 18 yaşından küçük çocuklarda ve ergenlerde belirlenmemiştir. Herhangi bir veri mevcut değildir.

Geriyatrik popülasyon:

Yaşlı hastalarda (> 65 yaş) etkililiği ve güvenliliği belirlenmemiştir.

Genel olarak, normal böbrek fonksiyonuna sahip yaşlı hastalar için tavsiye edilen TREVICTA dozlaması, normal böbrek fonksiyonuna sahip genç yetişkin hastalar için olanın aynısıdır. Yaşlı hastaların böbrek fonksiyonu azalmış olabileceğinden, böbrek yetmezliği olan hastalara yönelik tavsiyeler için yukarıda "Böbrek yetmezliği" bölümüne bakınız.

4.3. Kontrendikasyonlar

Etkin maddeye, risperidona veya bölüm 6.1'de listelenen yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılığı olduğu bilinen hastalarda kontrendikedir.

4.4Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Akut olarak ajite veya şiddetli psikotik durumda olan hastalarda kullanım

TREVICTA, acil semptom kontrolü gerekli olduğunda akut olarak ajite veya şiddetli psikotik durumları kontrol altına almak için kullanılmamalıdır.

QT aralığı

Paliperidon, bilinen kardiyovasküler hastalığı veya aile öyküsünde QT uzaması öyküsü olan hastalara reçete edilirken ve QT aralığını uzattığı düşünülen diğer ilaçlar ile eşzamanlı olarak kullanılırken dikkat edilmelidir.

Nöroleptik malign sendrom

Paliperidon ile hipertermi, kas sertliği, otonomik instabilite, bilinç değişikliği ve serum kreatin fosfokinaz düzeylerinde artış ile karakterize edilen Nöroleptik Malign Sendrom (NMS) ortaya çıktığı bildirilmiştir. Ek belirtiler olarak miyoglobinüre (rabdomiyoliz) ve akut böbrek yetmezliği sayılabilir. Bir hastada NMS'yi gösteren bulgu ve belirtiler gelişirse, paliperidon tedavisi bırakılmalıdır. TREVICTA'nın uzun etkili yapısı göz önünde bulundurulmalıdır.

Tardif diskinezi

Dopamin reseptörleri için antagonistik özellikler taşıyan tıbbi ürünler, ağırlıklı olarak dilin ve/veya yüzün ritmik, istem dışı hareketleri ile karakterize edilen tardif diskinezinin başlaması ile ilişkilendirilmiştir. Tardif diskinezi bulgu ve belirtilerinin görülmesi durumunda, paliperidon da dahil olmak üzere tüm antipsikotik ilaçların bırakılması düşünülmelidir. TREVICTA'nın uzun etkili yapısı göz önünde bulundurulmalıdır.

Lökopeni, nötropeni ve agranülositoz

Paliperidon ile lökopeni, nötropeni ve agranülositoz olayları bildirilmiştir. Klinik olarak anlamlı düşük akyuvar (BKH) sayısı veya ilaca bağlı lökopeni/nötropeni öyküsü bulunan hastalar, tedavinin ilk birkaç ayı izlenmeli ve başka nedensel faktörlerin yokluğunda BKH sayısında klinik olarak anlamlı azalma ile ilgili ilk bulguda TREVICTA tedavisinin bırakılması düşünülmelidir. Klinik olarak anlamlı nötropenisi olan hastalar ateş veya diğer enfeksiyon semptom ya da belirtileri için dikkatle izlenmeli ve bu tür semptom veya belirtiler ortaya çıkarsa derhal tedavi edilmelidir. Şiddetli nötropeni olan hastalar (mutlak nötrofil sayımı < 1 x 109/L) TREVICTA tedavisini bırakmalı ve iyileşene kadar BKH değerleri izlenmelidir. TREVICTA'nın uzun etkili yapısı göz önünde bulundurulmalıdır.

Aşırı duyarlılık reaksiyonları

Daha önce oral risperidon veya oral paliperidon tedavisini tolere etmiş olan hastalarda da, aşırı duyarlılık reaksiyonları görülebilir (bkz. Bölüm 4.8).

Hiperglisemi ve diyabet

Paliperidon ile hiperglisemi, diyabet ve diyabet koması ve ketoasidoz dahil önceden var olan diyabetin alevlenmesi bildirilmiştir. Yararlanılan antipsikotik kılavuzlar gereğince, uygun klinik monitorizasyon gerçekleştirilmesi tavsiye edilir. TREVICTA ile tedavi edilen hastalar hiperglisemi (polidipsi, poliüri, polifaji ve güçsüzlük gibi) belirtileri için izlenmeli ve diyabetli hastalar ise glukoz kontrolünün kötüleşmesi bakımından düzenli olarak izlenmelidir.

Kilo artışı

TREVICTA kullanımı ile anlamlı kilo artışı bildirilmiştir. Kilo düzenli olarak izlenmelidir.

Prolaktine bağlı tümörleri olan hastalarda kullanım

Doku kültürü çalışmalarında, insan meme tümörlerindeki hücre büyümesinin prolaktin tarafından stimüle edilebileceği öne sürülmektedir. Klinik ve epidemiolojik çalışmalarda şu ana kadar antipsikotiklerin uygulanması ile açık bir ilişki kurulmamış olmakla birlikte, ilgili

tıbbi öyküsü bulunan hastalarda dikkatli olunması tavsiye edilmektedir. Paliperidon, prolaktine bağlı olabilecek önceden var olan tümörü bulunan hastalarda da dikkatle kullanılmalıdır.

Ortostatik hipotansiyon

Paliperidon, alfa adrenerjik bloke edici etkisi nedeniyle bazı hastalarda ortostatik hipotansiyonu tetikleyebilir. TREVICTA ile yapılan klinik çalışmalarda, gönüllülerin %0.3'ünde ortostatik hipotansiyon ile ilişkili advers reaksiyon bildirilmiştir. TREVICTA, bilinen kardiyovasküler hastalığı (örn. kalp yetmezliği, miyokard enfarktüsü veya iskemi, iletim anormallikleri), serebrovasküler hastalığı veya hastayı hipotansiyona yatkın hale getiren rahatsızlıkları (örn. dehidrasyon ve hipovolemi) olan hastalarda dikkatle kullanılmalıdır.

Nöbetler

TREVICTA, nöbet öyküsü veya nöbet eşiğini düşürme potansiyeli olan başka hastalıkları olan hastalarda dikkatle kullanılmalıdır.

Böbrek yetmezliği

Böbrek yetmezliği olan hastalarda paliperidon plazma konsantrasyonları artış gösterir. Hafif böbrek yetmezliği olan hastalar (kreatinin klerensi ≥ 50 ml/dk ila < 80 ml/dk) için, doz ayarlanarak hasta 1 aylık enjektabl paliperidon palmitat ile stabilize edilmeli ve ardından TREVICTA tedavisine geçiş yapılmalıdır. TREVICTA, orta ila şiddetli böbrek yetmezliği (kreatinin klerensi < 50 ml/dk) olan hastalarda tavsiye edilmez (bkz. bölüm 4.2 ve 5.2).

Karaciğer yetmezliği

Şiddetli karaciğer yetmezliği (Child-Pugh sınıf C) olan hastalara ilişkin veri mevcut değildir. Bu gibi hastalarda paliperidon kullanırken dikkatli olunması tavsiye edilir.

Demansı olan yaşlı hastalar

TREVICTA, demanslı yaşlı hastalarda araştırılmamıştır. TREVICTA, genel mortalite ve serebrovasküler advers reaksiyonlara yönelik artmış risk nedeniyle demanslı yaşlı hastaların tedavisinde tavsiye edilmez.

Aşağıda alıntı yapılan risperidona ilişkin deneyimler, paliperidon için de geçerli kabul edilmektedir.

Genel mortalite

On yedi kontrollü klinik çalışmanın bir meta-analizinde, risperidon, aripiprazol, olanzapin ve ketiapin de dahil olmak üzere diğer atipik antipsikotikler ile tedavi edilen demanslı yaşlı hastalarda, plaseboya kıyasla artmış mortalite riski gözlenmiştir. Risperidon tedavisi alan hastalar arasında mortalite %4 iken; bu oran plasebo için %3.1 olarak bulunmuştur.

Serebrovasküler advers reaksiyonlar

Randomize, plasebo kontrollü klinik çalışmalarda; demans popülasyonunda risperidon, aripiprazol ve olanzapin gibi bazı atipik antipsikotikler ile serebrovasküler advers reaksiyonlara yönelik yaklaşık 3 kat daha yüksek bir risk olduğu görülmüştür. Risk artışına ilişkin mekanizma bilinmemektedir.

Parkinson hastalığı ve Lewy cisimli demans

Hekimler, Parkinson hastalığı veya Lewy Cisimli Demansı (LCD) olan hastalara TREVICTA reçete ederken, her iki grup da Nöroleptik Malign Sendrom ve ayrıca antipsikotiklere artmış duyarlılık ile ilgili yüksek risk altında olabileceğinden, tedavinin risklerini yararları karşısında değerlendirmelidir. Bu artmış duyarlılığın belirtileri arasında ekstrapiramidal belirtilere ek olarak konfüzyon, obtundasyon, sık düşmelerin eşlik ettiği postüral instabilite yer alabilir.

Priapizm

Alfa adrenerjik bloke edici etkiye sahip antipsikotik ilaçların (paliperidon dahil), priapizme yol açtığı bildirilmiştir. Hastalara, priapizmin 4 saat içerisinde düzelmemesi durumunda acil tıbbi yardım istemeleri söylenmelidir.

Vücut ısısı düzenlemesi

Antipsikotik ilaçlar, vücudun vücut ısısını azaltma becerisinin bozulması ile ilişkilendirilmiştir. Ağır egzersiz, aşırı sıcağa maruziyet, antikolinerjik aktiviteye sahip eşzamanlı ilaç kullanımı veya dehidrasyona maruziyet gibi vücut ısısında bir artışa neden olabilecek durumları yaşayacak olan hastalara TREVICTA'nın dikkatle reçete edilmesi tavsiye edilmektedir.

Venöz tromboemboli

Antipsikotik ilaçlar ile venöz tromboemboli (VTE) vakaları bildirilmiştir. Antipsikotikler ile tedavi edilen hastalarda VTE için edinilmiş risk faktörleri sıkça görüldüğünden, TREVICTA ile tedavi öncesinde ve sırasında VTE için tüm olası risk faktörleri belirlenmeli ve önleyici tedbirler alınmalıdır.

Antiemetik etki

Paliperidon ile gerçekleştirilen klinik öncesi çalışmalarda bir antiemetik etki gözlenmiştir. Bu etki insanlarda meydana gelirse, bazı tıbbi ürünler ile doz aşımının veya bağırsak tıkanması, Reye sendromu ve beyin tümörü gibi hastalıkların bulgu ve belirtilerini maskeleyebilir.

Uyku apnesi sendromu

TREVICTA kullanan hastalarda uyku apnesi sendromu rapor edilmiştir. Eş zamanlı olarak santral sinir sistemi depresanı kullanan hastalar ile uyku apnesi öyküsü olan ya da uyku apnesi riski taşıyan (örn; aşırı kilolu/obezler veya erkekler) hastalarda TREVICTA kullanılırken dikkatli olunmalıdır.

Uygulama

TREVICTA'nın yanlışlıkla bir kan damarına enjekte edilmemesine özen gösterilmelidir.

Intraoperatif Floppy Iris Sendrom

TREVICTA gibi alfa 1a-adrenerjik antagonist etkiye sahip ilaçlar ile tedavi edilen hastalarda, katarakt ameliyatı sırasında İntraoperatif Floppy Iris Sendrom (IFIS) gözlenmiştir (bkz. Bölüm 4.8).

IFIS, ameliyat sırasında ve sonrasında göz komplikasyonları riskini artırabilir. Alfa 1a-adrenerjik antagonist etkiye sahip tıbbi ürünlerin şimdiki veya geçmişteki kullanımı, ameliyattan önce göz cerrahına söylenmelidir. Katarakt ameliyatından önce alfa 1 bloklama tedavisini durdurmanın potansiyel yararı belirlenmemiştir ve antipsikotik tedaviyi durdurma riski karşısında değerlendirilmelidir.

TREVICTA normal doz aralığı, her dozda 1 mmol'den (23 mg) daha az sodyum içerir; yani temelde "sodyum içermez" kabul edilir.

4.5Diğer tıbbi ürünlerle etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

TREVICTA'nın, sınıf IA antiaritmikler (örn., kinidin, disopiramid) ve sınıf III antiaritmikler (örn., amiodaron, sotalol), bazı antihistaminikler, bazı antibiyotikler (örn., florokinolonlar), bazı diğer antipsikotikler ve bazı antimalaryaller (örn., meflokin) gibi QT aralığını uzattığı bilinen ilaçlar ile dikkatle reçete edilmesi tavsiye edilmektedir. Bu liste gösterim amaçlıdır ve kapsamlı değildir.

TREVICTA'nın diğer ilaçları etkileme potansiyeli

Paliperidonun, sitokrom P450 izoenzimleri tarafından metabolize edilen tıbbi ürünler ile klinik olarak önemli farmakokinetik etkileşimlere yol açması beklenmemektedir.

Paliperidonun birincil merkezi sinir sistemi (MSS) etkileri göz önüne alındığında (bkz. Bölüm 4.8), TREVICTA merkezi sinir sistemi üzerinde etkili olan diğer ilaçlar (anksiyolitikler, birçok antipsikotik, hipnotik, opiat, vb. veya alkol) ile kombinasyon halinde dikkatle kullanılmalıdır.

Paliperidon, levodopa ve diğer dopamin agonistlerinin etkilerini antagonize edebilir. Özellikle son evre Parkinson hastalığında, bu kombinasyon gerekli görülürse, her tedavinin en düşük etkili dozu reçete edilmelidir.

Ortostatik hipotansiyonu indükleme potansiyeli (bkz. Bölüm 4.4) nedeniyle, TREVICTA bu potansiyele sahip diğer terapötik ajanlar (örn. diğer antipsikotikler, trisiklikler) ile birlikte uygulandığında ilave bir etki gözlenebilir.

Paliperidon, nöbet eşiğini düşürdüğü bilinen diğer tıbbi ürünler (fenotiazinler veya butirofenonlar, trisiklikler veya SSRI'ler, tramadol, meflokin, vb.) ile kombinasyon halinde kullanılırken dikkatli olunmalıdır.

Oral uzatılmış salınımlı paliperidon tabletlerin kararlı durumda (günde bir kez 12 mg) uzatılmış salınımlı divalproeks sodyum tabletler (günde bir kez 500 mg ila 2000 mg) ile birlikte uygulandığında, valproatın kararlı durum farmakokinetiği etkilenmemiştir.

TREVICTA ile lityum arasında etkileşim çalışması gerçekleştirilmemiş olmakla birlikte, farmakokinetik etkileşimin ortaya çıkması olası değildir.

Diğer ilaçların TREVICTA'yı etkileme potansiyeli

İn vitro çalışmalarda CYP2D6 ve CYP3A4'ün paliperidon metabolizmasında minimal düzeyde yer alabileceği gösterilmekle birlikte; bu izoenzimlerin paliperidon metabolizmasında anlamlı bir rol oynadığına dair in vitro ya da in vivo bulgular mevcut değildir. Oral paliperidon ile güçlü bir CYP2D6 inhibitörü olan paroksetinin birlikte uygulanması, paliperidon farmakokineği üzerinde klinik olarak anlamlı bir etki sergilememiştir.

Günde bir kez uzatılmış salınımlı oral paliperidon ile günde iki kez 200 mg karbamazepinin birlikte uygulanması, paliperidonun ortalama kararlı durum Cmaks ve EAA değerinde yaklaşık %37 oranında azalmaya neden olmuştur. Bu azalmaya önemli ölçüde, olasılıkla karbamazepin tarafından renal P-gp indüksiyonunun sonucunda paliperidonun renal klerensinde meydana gelen %35 oranında artış yol açmıştır. İdrarda değişmeden atılan etkin madde miktarında görülen küçük azalma, karbamazepin ile eşzamanlı uygulandığında paliperidonun CYP metabolizması veya biyoyararlanımı üzerindeki etkisinin az olduğunu öne sürmektedir. Daha yüksek karbamazepin dozları ile paliperidon plazma konsantrasyonlarında daha büyük azalmalar meydana gelebilir. Karbamazepin tedavisine başlanırken, TREVICTA dozu tekrar değerlendirilmeli ve gerekirse artırılmalıdır. Bunun aksine, karbamazepin tedavisi bırakılırken, TREVICTA dozu tekrar değerlendirilmeli ve gerekirse azaltılmalıdır. TREVICTA'nın uzun etkili yapısı göz önünde bulundurulmalıdır.

Tek bir doz oral uzatılmış salınımlı paliperidon tabletin (12 mg) ile uzatılmış salınımlı divalproeks sodyum tabletler ile (günde bir kez iki 500 mg tablet) birlikte uygulanması, olasılıkla oral emilimin artması sonucunda paliperidonun Cmaks ve EAA değerinde yaklaşık %50 oranında bir artışa yol açmıştır. Sistemik klerens üzerinde hiçbir etki gözlenmediğinden, uzatılmış salınımlı divalproeks sodyum tabletler ile intramüsküler TREVICTA enjeksiyonu arasında klinik olarak anlamlı bir etkileşim olması beklenmemektedir. Bu etkileşim, TREVICTA ile araştırılmamıştır.

TREVICTA ile risperidon veya oral paliperidonun eşzamanlı kullanımı

Paliperidon risperidonun majör aktif metaboliti olduğundan, TREVICTA uzun süreler boyunca risperidon veya oral paliperidon ile birlikte verilirken dikkatli olunmalıdır. TREVICTA'nın diğer antipsikotikler ile birlikte kullanımına ilişkin güvenlilik verileri sınırlıdır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Pediyatrik popülasyon: Etkileşim çalışmaları sadece yetişkinlerde yapılmıştır.

4.6.Gebelik ve laktasyon Genel tavsiye

Gebelik Kategorisi: C

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

TREVICTA'nın çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlarda kontrasepsiyon gerekliliğine işaret edecek yeterli bilgi mevcut değildir.

Gebelik dönemi

Paliperidonun gebelik sırasında kullanımına dair yeterli veri mevcut değildir. Hayvan çalışmalarında, intramüsküler yoldan enjekte edilen paliperidon palmitat ve oral yoldan uygulanan paliperidon teratojenik etki sergilememiş, ancak başka üreme toksisitesi tipleri görülmüştür (bkz. Bölüm 5.3). Gebeliğin üçüncü trimesterinde paliperidona maruz kalan neonatlar doğumdan sonraki süreçte şiddeti ve süresi değişkenlik gösterebilen ekstrapiramidal ve/veya yoksunluk belirtileri de dahil olmak üzere advers reaksiyonlara yönelik risk taşır. Ajitasyon, hipertoni, hipotoni, tremor, somnolans, respiratuar distres ve beslenme bozukluğu bildirilmiştir. Sonuç olarak, yenidoğanlar dikkatle izlenmelidir.

Paliperidon, tek bir TREVICTA dozundan 18 ay sonrasına kadar plazmada tespit edilmiş olduğundan, annenin gebelikten önce ve gebelik sırasında TREVICTA'ya maruziyetinin yenidoğanda advers reaksiyonlara yol açabilmesi nedeniyle TREVICTA'nın uzun etkili yapısı göz önünde bulundurulmalıdır.

TREVICTA gerekli olmadıkça gebelik döneminde kullanılmamalıdır.

Laktasyon dönemi

Paliperidon, terapötik dozda emziren kadınlara uygulandığı takdirde anne sütüne geçtiği için bebek üzerine etkileri muhtemeldir.

TREVICTA, emzirme sırasında kullanılmamalıdır.

Paliperidon, tek bir TREVICTA dozundan 18 ay sonrasına kadar plazmada tespit edilmiş olduğundan, emzirilen bebeklerin emzirmeden uzun süre önce TREVICTA kaynaklı risk altında olabilmesi nedeniyle TREVICTA'nın uzun etkili yapısı göz önünde bulundurulmalıdır.

Üreme yeteneği / Fertilite

Non- klinik dışı çalışmalarda ilişkili etkiler görülmemiştir. Ancak başka üreme toksisitesi tipleri görülmüştür (bkz. Bölüm 5.3).

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Paliperidon sedasyon, somnolans, senkop, bulanık görme gibi potansiyel sinir sistemi ve görme etkileri nedeniyle araç ve makine kullanımı üzerinde hafif veya orta dereceli etkilere

yol açabilir (bkz. Bölüm 4.8). Dolayısıyla hastalara TREVICTA'ya bireysel duyarlılıkları bilinene kadar araç ve makine kullanmamaları tavsiye edilmelidir.

4.8. İstenmeyen etkiler

Güvenlilik profili özeti

TREVICTA ile yürütülen iki çift kör kontrollü klinik çalışmada hastaların ≥ %5'inde bildirilen en sık gözlenen advers ilaç reaksiyonları kilo artışı, üst solunum yolu enfeksiyonu, anksiyete, baş ağrısı, uykusuzluk ve enjeksiyon bölgesi reaksiyonu idi.

Advers reaksiyonların tablo halinde listesi

Paliperidon ile bildirilen tüm AİR'ler, paliperidon palmitat ile yürütülen çalışmalarda öngörülen sıklık kategorisine göre aşağıda sunulmaktadır.

Geçerli terim ve sıklıklar şunlardır: çok yaygın (≥ 1/10); yaygın (≥ 1/100 ila < 1/10); yaygın olmayan (≥ 1/1.000 ila < 1/100); seyrek (≥ 1/10.000 ila < 1/1.000); çok seyrek (< 1/10.000) ve bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

Sistem organ  Advers ilaç reaksiyonu 
sınıfı      
   Sıklık  
      
 Çok yaygınYaygınYaygınSeyrekBilinmiyora
    olmayan  
       
Enfeksiyonlar üstsolunumpnömoni,göz 
ve yolu bronşit,enfeksiyonu, 
enfestasyonlar enfeksiyonu,solunumakarodermatit, 
  idraryoluyolucilt altı apsesi 
  enfeksiyonu,enfeksiyonu,  
  grip sinüzit, sistit,  
    kulak  
    enfeksiyonu,  
    tonsilit,  
    onikomikoz,  
    selülit  
       
Kan velenf   akyuvarnötropeni,agranülositoz
sistemi    sayısındaeozinofil 
hastalıkları    azalma, sayısında artış 
     trombositope  
     ni, anemi  
         
Bağışıklık    aşırı  anafilaktik
sistemi    duyarlılık reaksiyon
hastalıkları        
        
Endokrin  hiperprolakti  uygunsuz 
hastalıkları  nemib   antidiüretik 
       hormon 
       sekresyonu, 
       idrarda glikoz 
       varlığı 
      
Metabolizma ve hiperglisemi,diyabetd,diyabetiksu
beslenme  kiloartışı,hiperinsülineketoasidoz,zehirlenmesi
hastalıkları  kilokaybı,mi,iştahhipoglisemi, 
   iştahsızlıkartışı, polidipsi 
     anoreksi, kan  
     trigliserit  
     düzeylerinde  
     artış,kan  
     kolesterol  
     düzeyinde  
     artış   
        
Psikiyatrik uykusuzlukeajitasyon,uyku konfüzyon 
hastalıklar  depresyon,bozukluğu,hali, duygusal 
   anksiyetemani,libidoküntlük, 
     azalması,anorgazmi 
     sinirlilik,  
     kabus   
         
Sinirsistemi parkinsonc,tardifnöroleptikdiyabet 
hastalıkları akatizic, diskinezi,malign koması,baş
   sedasyon/ senkop,sendrom,sendelemesi
   somnolans,psikomotorserebral   
   distonic,başhiperaktivite,iskemi   
   dönmesi, postüral başuyaranlara  
   diskinezic,dönmesi,tepkisizlik,  
   tremor,başdikkatbilinçkaybı,  
   ağrısı bozukluğu,bilinç   
     disartri,düzeyinde  
     disguzi,bozulma,  
     hipoestezi,konvülsiyone,  
     parestezidenge   
      bozukluğu,  
      koordinasyon  
      anormalliği,  
         
Göz hastalıkları   bulanıkglokom,gözgevşekiris
     görme,hareket sendromu 
     konjunktivit,bozukluğu,(operasyon
     göz kuruluğugöz devirme,sırasında 
      fotofobi,gözmeydana 
      yaşı salgısındagelen) 
      artış,oküler  
      hiperemi  
          
Kulakve iç   vertigo,    
kulak    kulak    
hastalıkları   çınlaması,    
     kulak ağrısı    
          
Kardiyak taşikardiatriyoventrikatrial  
hastalıklar  ülerblok,fibrilasyon, 
   iletim  sinüs aritmisi 
   bozukluğu,   
   elektrokardiy   
   ogramdaQT   
   uzaması,    
   postüral     
   ortostatik   
   taşikardi    
   sendromu,   
   bradikardi,   
   elektrokardiy   
   ogram     
   anormalliği,   
   çarpıntı     
       
Vasküler hipertansiyohipotansiyon,venöz pulmoner
hastalıklar nortostatiktromboz,emboli,
   hipotansiyonkızarma iskemi
         
Solunum, göğüs öksürük,dispne,  uykuapnesihiperventilas
hastalıkları ve burunsolunum sendromu,yon,
mediastinal tıkanıklığıyolu  pulmonerpnömoni
hastalıklar  tıkanıklığı,konjesyon,aspirasyonu,
   hırıltılı  raller disfoni
   solunum,   
   faringolaring   
   eal ağrı,   
   epistaksis   
      
Gastrointestinal karın ağrısı,abdominalpankreatit, dilbağırsak
hastalıklar kusma,rahatsızlık,şişmesi,fekaltıkanması,
  bulantı,gastroenterit,inkontinans,ileus
  kabızlık,disfaji, ağızfekalom, 
  ishal,kuruluğu,keilitis (kronik 
  dispepsi, dişşişkinlik  dudak  
  ağrısı   inflamasyonu) 
         
Hepato-bilier  transaminazgamma-gluta sarılık 
hastalıkları  düzeylerindemiltransferaz   
   artış düzeyinde   
     artış,hepatik   
     enzim     
     düzeyinde   
     artış     
        
Deri ve deri altı   ürtiker, ilaçanjioödem,
doku    prurit,  döküntüsü,ciltterenk
hastalıkları    döküntü, hiperkeratoz,değişikliği,
     alopesi, kepekseboreik 
     ekzema,cilt dermatit 
     kuruluğu,    
     eritem, akne   
          
Kas-iskelet  kasiskeletkankreatinrabdomiyoliz,anormal 
bozukluklar,  sistemifosfokinazeklem şişliğiduruş 
bağ dokuve ağrısı,sırtdüzeyinde   
kemik  ağrısı, artraljiartış, kas   
hastalıkları    spazmları,   
     eklem     
     sertliği,kas   
     zayıflığı,    
     boyun ağrısı   
          
Böbrek ve idrar   idrar  idrar  
yolu hastalıkları   kaçırma, retansiyonu  
     pollaküri,    
     dizüri     
           
Gebelik,        neonatalilaç
pueperiyum        yoksunluk
durumlarıve       sendromu
perinatal        (bakınız 
hastalıkları        Bölüm 4.6).
           
Üremesistemi amenore,erektilmemepriapizm
vememe galaktoredisfonksiyon,rahatsızlığı, 
hastalıkları   ekalülasyonmemenin 
     bozukluğu,şişmesi, meme 
     menstrüasyobüyümesi, 
     nvajinal akıntı 
     bozukluğue,  
     jinekomasti,  
     cinsel  
     disfonksiyon,  
     meme ağrısı  
        
Genel   pireksi,yüzde ödem,hipotermi,vücut
bozukluklarve asteni,ödeme, vücutüşüme,ısısında
uygulama  yorgunluk,ısısında artış,susuzluk, ilaçazalma,
bölgesine ilişkin enjeksiyonyürümeyoksunlukenjeksiyon
hastalıklar  bölgesianormalliği,sendromu,bölgesinde
    reaksiyonugöğüs ağrısı,enjeksiyonnekroz,
     göğüsbölgesindeenjeksiyon
     rahatsızlığı,apse,bölgesinde
     halsizlik,enjeksiyonülser
     sertlikbölgesinde 
      selülit, 
      enjeksiyon 
      bölgesinde 
      kist, 
      enjeksiyon 
      bölgesinde 
      hematom 
       
Yaralanma,   düşme  
zehirlenmeve     
prosedürel      
komplikasyonla     
r       
        

aAdvers reaksiyonların sıklığı 'bilinmiyor' olarak nitelendirilir çünkü bunlar paliperidon palmitat klinik çalışmalarından elde edilmemiştir. Bunlar risperidon veya oral paliperidon klinik çalışma verilerinden veya pazarlama sonrası spontan raporlardan elde edilmiş ve sıklığı belirlenememiştir.

bAşağıda 'Hiperprolaktinemi' kısmına bakınız.

cAşağıda 'Ekstrapiramidal belirtiler' kısmına bakınız.

dPlasebo kontrollü çalışmalarda, diyabet 1 aylık paliperidon palmitat enjektabl ile tedavi gören hastalarda % 0.32'e karşın plasebo grubunda % 0.39 olarak oranlanmıştır. Tüm klinik araştırmalardan elde edilen genel insidans, 1 aylık paliperidon palmitat enjektabl ile tedavi gören tüm hastalarda % 0.65 idi.

eUykusuzluk şunları içerir: başlangıç uykusuzluğu, orta uykusuzluk; Konvülsiyon

şunları içerir: grand mal konvülsiyon; Ödem şunları içerir: yaygın ödem, periferik

ödem, çukur oluşturan ödem; Menstrüel bozukluklar şunları içerir: menstrüasyon gecikmesi, menstrüasyon düzensizliği, oligomenore.

Risperidon formülasyonları ile görülen istenmeyen etkiler:

Paliperidon, risperidonun aktif metaboliti olduğundan; bu bileşiklerin (oral ve enjektabl formülasyonlar dahil) advers reaksiyon profilleri birbirleri ile ilişkilidir.

Seçilen advers reaksiyonların tanımı

Anafilaktik reaksiyon

Daha önce oral risperidon veya oral paliperidon tedavisini tolere etmiş olan hastalarda, pazarlama sonrası dönemde 1 aylık enjektabl paliperidon palmitat enjeksiyonunu takiben anafilaktik reaksiyon vakaları nadiren bildirilmiştir (bkz. Bölüm 4.4).

Enjeksiyon bölgesi reaksiyonları

TREVICTA ile yapılan klinik çalışmalarda, gönüllülerin %5.3'ünde enjeksiyon bölgesi ile ilişkili advers reaksiyon bildirilmiştir. Bu olayların hiçbiri ciddi düzeyde olmamış veya tedavinin bırakılmasına yol açmamıştır. Araştırmacıların değerlendirmelerine göre endürasyon, kızarıklık ve şişlik değerlendirmelerin ≥ %95'inde mevcut değildir veya hafif düzeydedir. Görsel analog skalasına göre gönüllü tarafından değerlendirilen enjeksiyon bölgesi ağrısı düşük olup, yoğunluğu zamanla azalmıştır.

Ekstrapiramidal belirtiler (EPS)

TREVICTA ile gerçekleştirilen klinik çalışmalarda; gönüllülerin %3.9'unda akatizi, %0.8'inde diskinezi, %0.9'unda distoni, %3.6'sında parkinson ve %1.4'ünde tremor bildirilmiştir.

Ekstrapiramidal belirtiler (EPS), aşağıdaki terimlerin birleştirilmiş bir analizini içermiştir: parkinson (ekstrapiramidal bozukluk, ekstrapiramidal belirtiler, on-off fenomeni, Parkinson hastalığı, parkinson krizi, aşırı tükürük salgısı, kas-iskelet sisteminde sertlik, parkinsonizm, salya artışı, kas gerginliği, bradikinezi, hipokinezi, maske yüz, kas gerginliği, akinezi, ense sertliği, parkinson tipi yürüyüş, glabellar refleks anormalliği ve parkinson tipi istirahat tremorunu içerir), akatizi (akatizi, huzursuzluk, hiperkinezi ve huzursuz bacak sendromunu içerir), diskinezi (diskinezi, kore, hareket bozukluğu, kas çekilmesi, koreatetoz, atetoz ve kas seyirmesini içerir), distoni (distoni, boyun spazmı, emprostotonus, okülojirik kriz, oromandibular distoni, sardonik gülme, tetani, hipertoni, tortikolis, istemsiz kas kasılmaları, kas kontraktürü, blefarospazm, okülojirasyon, dil felci, yüz spazmı, laringospazm, miyotoni, opistotonus, orofaringeal spasm, plörototonus, dil spazmı ve çene kilitlenmesini içerir) ve tremor.

Kilo Artışı

Uzun dönemli randomize tedavi bırakma çalışmasında, vücut ağırlığında çift kör başlangıç noktasından çift kör sonlanım noktasına ≥%7 oranında anormal artışlar TREVICTA grubundaki gönüllülerin %10'unda ve plasebo grubundaki gönüllülerin %1'inde bildirilmiştir Diğer taraftan, çift kör başlangıç ile çift kör sonlanım noktası arasında vücut ağırlığında gözlenen anormal azalmalar (≥ %7), TREVICTA grubundaki gönüllülerin %1''i ve plasebo grubundaki gönüllülerin %8'i için bildirilmiştir. Çift kör başlangıç ile çift kör sonlanım noktası arasında ortalama vücut ağırlığı değişiklikleri, TREVICTA grubu için +0.94 kg ve plasebo grubu için -1.28 kg olmuştur.

Hiperprolaktinemi

Uzun dönemli randomize tedavi bırakma çalışmasının çift kör fazında, TREVICTA grubunda plasebo grubundan daha yüksek oranda erkek ve kadın hastada prolaktin düzeylerinin referans aralığın (erkeklerde >13.13 ng/ml/mL ve kadınlarda >26.72 ng/ml/mL) üzerine yükseldiği kaydedilmiştir (sırasıyla %9'a karşın %3 ve %5'e karşın %1). TREVICTA grubunda, çift kör başlangıç noktasından çift kör sonlanım noktasına ortalama değişiklik erkekler için +2.90 ng/ml/mL (plasebo grubunda -10.26 ug/L) ve kadınlar için +7.48 ng/ml/mL (plasebo

grubunda -32.93 ug/L) olarak bulunmuştur. TREVICTA grubunda bir kadın gönüllüde (%2.4) amenore advers reaksiyonu ortaya çıkarken, plasebo grubundaki kadın gönüllülerde potansiyel olarak prolaktin ile ilgili advers reaksiyonlar kaydedilmemiştir. İki gruptaki erkek gönüllülerde de potansiyel olarak prolaktin ile ilgili advers reaksiyonlar bildirilmemiştir.

Sınıf etkileri

Antipsikotikler ile QT uzaması, ventriküler aritmiler (ventriküler fibrilasyon, ventriküler taşikardi), ani açıklanamayan ölüm, kardiyak arrest ve Torsade de pointes ortaya çıkabilir.

Antipsikotik tıbbi ürünler ile pulmoner emboli ve derin ven trombozu vakaları da dahil olmak üzere venöz tromboembolizm vakaları bildirilmiştir (sıklığı bilinmemektedir).

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması

Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr, e- posta: [email protected]; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99)

4.9. Doz aşımı ve tedavisi

Belirtiler

Genel olarak, beklenen bulgu ve belirtiler; sersemlik ve sedasyon, taşikardi ve hipotansiyon, QT uzaması ve ekstrapiramidal belirtiler gibi paliperidonun bilinen farmakolojik etkilerinin artmasından kaynaklanmaktadır. Oral paliperidon ile doz aşımı koşullarında, bir hastada torsade de pointes ve ventriküler fibrilasyon bildirilmiştir. Akut doz aşımı durumunda, birden çok ilacın dahil olabileceği ihtimali düşünülmelidir.

Tedavi

Tedavi ihtiyaçları ve iyileşme değerlendirilirken, ilacın uzun etkili yapısı ve paliperidonun uzun eliminasyon yarılanma ömrü göz önünde bulundurulmalıdır. Paliperidonun spesifik bir antidotu yoktur. Genel destekleyici önlemler uygulanmalıdır. Açık bir hava yolu oluşturularak korunur ve yeterli oksijenasyon ve ventilasyon sağlanır.

Derhal kardiyovasküler monitorizasyona başlanmalı ve bu bağlamda, olası aritmiler için sürekli elektrokardiyografik izlem gerçekleştirilmelidir. Hipotansiyon ve dolaşım yetmezliği, intravenöz sıvı ve/veya sempatomimetik ajanlar gibi uygun tedbirler ile tedavi edilmelidir.

Şiddetli ekstrapiramidal belirtilerin görülmesi durumunda, antikolinerjik ajanlar uygulanmalıdır. Yakın gözetim ve takip, hasta iyileşinceye dek devam etmelidir.

Klinik Özellikler

4. KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1. Terapötik endikasyonlar

Üç aylık bir enjeksiyon olan TREVICTA, 1 aylık paliperidon palmitat enjektabl ürünüyle klinik olarak stabil olan yetişkin hastalarda şizofreninin idame tedavisinde endikedir.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

Pozoloji / uygulama sıklığı ve süresi:

1 aylık paliperidon palmitat enjektabl (tercihen 4 aylık veya daha fazla) ile yeterli düzeyde tedavi edilen ve doz ayarlaması gerekli olmayan hastalar TREVICTA'ya geçebilirler.

TREVICTA, 1 aylık enjektabl paliperidon palmitatın planlanan bir sonraki dozunun yerine başlanmalıdır (±7 gün). TREVICTA dozu, aşağıdaki tabloda gösterildiği gibi 3.5 kat daha yüksek bir doz kullanılarak önceki 1 aylık enjektabl paliperidon palmitat dozuna göre ayarlanmalıdır:

1 aylık enjektabl paliperidon palmitat ile yeterli düzeyde tedavi edilmiş olan hastalar

için TREVICTA dozları

1 aylık enjektabl paliperidon palmitatınTREVICTA'ya aşağıdaki dozda başlanır
son dozu aşağıdaki ise 
50 mg175 mg
75 mg263 mg
100 mg350 mg
150 mg525 mg

Üzerinde çalışma yapılmayan 1 aylık paliperidon palmitat enjektabl formülünün 25 mg'lık dozuna karşılık gelen eşdeğer bir TREVICTA dozu mevcut değildir.

İlk TREVICTA dozundan sonra, TREVICTA 3 ayda bir (±2 hafta, ayrıca bkz Atlanan doz bölümü) intramüsküler enjeksiyon yoluyla uygulanmalıdır.

Gerektiğinde, TREVICTA dozu hastanın bireysel tolerabilitesi ve/veya hastadaki etkinliğe bağlı olarak 175 ile 525 mg aralığında kademeli olarak 3 ayda bir ayarlanabilir. TREVICTA' nın uzun etkili yapısı nedeniyle, hastanın ayarlanmış bir doza yanıtı birkaç ay görülmeyebilir (bkz. Bölüm 5.2). Hasta belirtileri sergilemeye devam ederse, klinik uygulamaya uygun şekilde kontrol altına alınmalıdır.

Diğer antipsikotik ilaçlardan geçiş:

TREVICTA yalnızca, hasta tercihen 4 ay veya daha uzun süre için 1 aylık paliperidon palmitat enjektabl ile yeterli düzeyde tedavi edildikten sonra kullanılmalıdır.

TREVICTA tedavisinden diğer antipsikotik ilaçlara geçiş:

TREVICTA tedavisinin bırakılması halinde, uzun süreli salınım özelliği dikkate alınmalıdır.

TREVICTA tedavisinden 1 aylık enjektabl paliperidon palmitata geçiş:

TREVICTA tedavisinden 1 aylık enjektabl paliperidon palmitata geçiş için, 1 aylık enjektabl paliperidon palmitat aşağıdaki tabloda gösterilen 3.5 kat daha düşük bir doz ile bir sonraki TREVICTA dozunun uygulanacağı zamanda uygulanmalıdır. Bir aylık enjektabl paliperidon palmitat reçeteleme bilgisinde tanımlanan başlangıç dozlaması gerekmemektedir. Daha sonra

1 aylık enjektabl paliperidon palmitat, reçeteleme bilgisi dahilinde tanımlanan aylık

aralıklarda uygulanmaya devam edilmelidir.

TREVICTA tedavisinden geçiş yapan hastalar için 1 aylık enjektabl paliperidon palmitat dozları

Son TREVICTA dozu şu ise1 aylık enjektabl paliperidon palmitat
 uygulamasına 3 ay sonra şu dozda
 başlanır
  
175 mg50 mg
  
263 mg75 mg
  
350 mg100 mg
  
525 mg150 mg
  

TREVICTA'dan oral günlük paliperidon uzatılmış salınımlı tabletlere geçiş:

TREVICTA'dan paliperidon uzatılmış salınımlı tabletlere geçiş için, paliperidon uzatılmış salınımlı tabletlerin günlük dozlamasına son TREVICTA dozundan 3 ay sonra başlanmalı ve paliperidon uzatılmış salınımlı tabletler ile tedaviye aşağıdaki tabloda tanımlandığı şekilde devam edilmelidir. Daha önce farklı TREVICTA dozları ile stabilize olmuş hastaların paliperidon uzatılmış salınımlı tabletler ile benzer paliperidon maruziyetine erişmesini sağlamak için tavsiye edilen doz dönüşüm rejimleri aşağıdaki tabloda sunulmaktadır.

TREVICTA tedavisinden geçiş yapan hastalar için paliperidon uzatılmış salınımlı

tabletlerin dozları

SonTREVICTASon TREVICTA dozundan sonra geçen hafta 
dozu (Hafta 0)    
12 hafta ila 1819 hafta ila 2425haftadan
  
  hafta, dahilhafta, dahilitibaren 
     
  Paliperidon uzatılmış salınımlı tabletlerin günlük dozu
      
175 mg 3 mg3 mg3 mg 
      
263 mg 3 mg3 mg6 mg 
      
350 mg 3 mg6 mg9 mg 
      
525 mg 6 mg9 mg12 mg 
      

*Günde bir kez paliperidon uzatılmış salınımlı tabletlerin tüm dozları; tedaviye geçiş nedeni, önceki paliperidon tedavisine yanıt, psikotik belirtilerin şiddeti ve/veya yan etkilere yatkınlık gibi değişkenler göz önüne alınarak hastalar için bireysel olarak ayarlanmalıdır.

Atlanan dozlar

Dozlama penceresi

TREVICTA enjeksiyonu 3 ayda bir uygulanmalıdır. Bir TREVICTA dozunun atlanmaması için, hastalara enjeksiyon 3 aylık zaman noktasından 2 hafta öncesine veya sonrasına kadar uygulanabilir.

Atlanan dozlar

Planlanan dozun unutulması durumundaEylem
ve son enjeksiyondan bu yana geçen süre 
aşağıdaki gibiyse 
  
> 3,5 ila 4 ayEnjeksiyon mümkün olan en kısa sürede
 uygulanmalı ve ardından 3 aylık enjeksiyon
 planına devam edilmelidir.
  
4 ay ila 9 ayAşağıdaki tabloda gösterilen tavsiye edilen
 yeniden başlama rejimi kullanılır.
  
>9 ayBir aylık enjektabl paliperidon palmitat
 reçeteleme bilgisinde tanımlandığı şekilde,
 ilgili ürün ile tedaviye yeniden başlanır.
 TREVICTA tedavisine, hasta en az 4 ay
 süreyle 1 aylık enjektabl paliperidon
 palmitat ile yeterli düzeyde tedavi edildikten
 sonra devam edilmelidir.
  

4 ila 9 ay süreyle TREVICTA uygulamasını kaçırdıktan sonra tavsiye edilen yeniden

başlama rejimi

SonBir aylık enjektabl paliperidon palmitat,Ardından TREVICTA
aralarında bir hafta olacak şekilde ikiuygulanır (deltoida veya
TREVICTA
doz halinde uygulanır (deltoid kasına)gluteal kasına)
dozu şu ise
   
 1. Gün8. Gün8. günden 1 ay sonra
    
175 mg50 mg50 mg175 mg
    
263 mg75 mg75 mg263 mg
    
350 mg100 mg100 mg350 mg
    
525 mg100 mg100 mg525 mg
    

a Ayrıca, vücut ağırlığına göre deltoid enjeksiyonu iğne seçimi için sağlık profesyonellerine yönelik bilgiler bölümüne bakınız.

Uygulama şekli:

TREVICTA yalnızca intramüsküler yoldan kullanıma yöneliktir. Diğer yollardan uygulanmamalıdır. Her enjeksiyon sadece, tek bir enjeksiyonda tam doz veren bir sağlık profesyoneli tarafından uygulanmalıdır. Deltoid veya gluteal kasının içerisine yavaşça enjekte edilmelidir. Enjeksiyon bölgesinde rahatsızlık durumunda, bir sonraki enjeksiyon için gluteal kasından deltoid kasına geçiş (ve tam tersi) yapılması düşünülmelidir (bkz. Bölüm 4.8).

TREVICTA yalnızca TREVICTA ambalajında temin edilen ince duvarlı iğneleri kullanarak uygulanmalıdır. TREVICTA uygulanırken 1 aylık enjektabl paliperidon palmitat ambalajından çıkan iğneler veya piyasada bulunan diğer iğneler kullanılmamalıdır ("Sağlık profesyonellerine yönelik bilgiler" bölümüne bakınız).

Kullanıma hazır dolu enjektörün içeriği, uygulamadan önce yabancı madde ve renk bozukluğu açısından görsel olarak incelenmelidir. Enjektörün ucu yukarı bakacak şekilde, en az 15 saniye süreyle homojen bir süspansiyon elde edinceye kadar gevşek bilek hareketiyle kuvvetlice çalkalanması önemlidir. TREVICTA, çalkalandıktan sonra 5 dakika içerisinde uygulanmalıdır. Enjeksiyondan önce 5 dakikadan fazla süre geçerse, ilacın yeniden süspanse edilmesi için en az 15 saniye süreyle tekrar kuvvetlice çalkalanır ("Sağlık profesyonellerine yönelik bilgiler" bölümüne bakınız).

Deltoid kasına uygulama

TREVICTA'nın deltoid kasına uygulanması için belirlenen iğne boyutu, hastanın vücut ağırlığına göre kararlaştırılır.

• Kilosu ≥ 90 kg olan kişiler için, ince duvarlı 1.5 inç, 22 numara (0.72 mm x 38.1 mm) iğne kullanılmalıdır.

• Kilosu < 90 kg olan kişiler için, ince duvarlı 1 inç, 22 numara (0.72 mm x 25.4 mm) iğne kullanılmalıdır.

Enjeksiyon, deltoid kasının merkezine uygulanmalıdır. Deltoid enjeksiyonları, iki deltoid kası arasında dönüşümlü olarak uygulanmalıdır.

Gluteal kasına uygulama

TREVICTA'nın gluteal kasına kasa uygulanması için kullanılacak iğne, vücut ağırlığından bağımsız olarak ince duvarlı 1.5 inç 22 numara (0.72 mm x 38.1 mm) iğnedir.

Enjeksiyon, gluteal kasının üst dış kadranına uygulanmalıdır. Gluteal enjeksiyonları, iki gluteal kası arasında dönüşümlü olarak uygulanmalıdır.

Eksik uygulama

TREVICTA'nın eksik uygulanmasını önlemek için, kullanıma hazır dolu enjektör uygulamadan önceki 5 dakika içerisinde homojen bir süspansiyon elde edinceye kadar en az

15saniye süreyle kuvvetlice çalkalanmalıdır ("Sağlık profesyonellerine yönelik bilgiler" bölümüne bakınız).

Bununla birlikte, bir dozun eksik enjekte edilmesi durumunda, gerçekte uygulanan dozun oranını tahmin etmek zor olacağından, enjektörde kalan doz tekrar enjekte edilmemeli ve başka bir doz verilmemelidir. Hasta, planlanan bir sonraki 3 aylık TREVICTA enjeksiyonuna kadar yakından izlenmeli ve klinik olarak uygun şekilde kontrol altına alınmalıdır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek yetmezliği:

TREVICTA, böbrek yetmezliği olan hastalarda sistematik olarak araştırılmamıştır (bkz. Bölüm 5.2). Hafif böbrek yetmezliği olan hastalar (kreatinin klerensi ≥ 50 ila < 80 ml/dk) için, doz ayarlanarak hasta 1 aylık enjektabl paliperidon palmitat ile stabilize edilmeli ve ardından TREVICTA tedavisine geçiş yapılmalıdır.

TREVICTA, orta ila şiddetli böbrek yetmezliği (kreatinin klerensi < 50 ml/dk) olan hastalarda tavsiye edilmez.

Karaciğer yetmezliği:

TREVICTA, karaciğer yetmezliği olan hastalarda araştırılmamıştır. Oral paliperidon ile edinilen deneyimlere göre, hafif veya orta şiddetli karaciğer yetmezliği olan hastalarda doz ayarlaması gerekmemektedir. Paliperidon şiddetli karaciğer yetmezliği olan hastalarda incelenmemiş olduğundan, bu hastalarda dikkatli olunması tavsiye edilmektedir (bkz. Bölüm 5.2).

Pediyatrik popülasyon:

TREVICTA tedavisinin güvenliliği ve etkinliği, 18 yaşından küçük çocuklarda ve ergenlerde belirlenmemiştir. Herhangi bir veri mevcut değildir.

Geriyatrik popülasyon:

Yaşlı hastalarda (> 65 yaş) etkililiği ve güvenliliği belirlenmemiştir.

Genel olarak, normal böbrek fonksiyonuna sahip yaşlı hastalar için tavsiye edilen TREVICTA dozlaması, normal böbrek fonksiyonuna sahip genç yetişkin hastalar için olanın aynısıdır. Yaşlı hastaların böbrek fonksiyonu azalmış olabileceğinden, böbrek yetmezliği olan hastalara yönelik tavsiyeler için yukarıda "Böbrek yetmezliği" bölümüne bakınız.

4.3. Kontrendikasyonlar

Etkin maddeye, risperidona veya bölüm 6.1'de listelenen yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılığı olduğu bilinen hastalarda kontrendikedir.

4.4Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Akut olarak ajite veya şiddetli psikotik durumda olan hastalarda kullanım

TREVICTA, acil semptom kontrolü gerekli olduğunda akut olarak ajite veya şiddetli psikotik durumları kontrol altına almak için kullanılmamalıdır.

QT aralığı

Paliperidon, bilinen kardiyovasküler hastalığı veya aile öyküsünde QT uzaması öyküsü olan hastalara reçete edilirken ve QT aralığını uzattığı düşünülen diğer ilaçlar ile eşzamanlı olarak kullanılırken dikkat edilmelidir.

Nöroleptik malign sendrom

Paliperidon ile hipertermi, kas sertliği, otonomik instabilite, bilinç değişikliği ve serum kreatin fosfokinaz düzeylerinde artış ile karakterize edilen Nöroleptik Malign Sendrom (NMS) ortaya çıktığı bildirilmiştir. Ek belirtiler olarak miyoglobinüre (rabdomiyoliz) ve akut böbrek yetmezliği sayılabilir. Bir hastada NMS'yi gösteren bulgu ve belirtiler gelişirse, paliperidon tedavisi bırakılmalıdır. TREVICTA'nın uzun etkili yapısı göz önünde bulundurulmalıdır.

Tardif diskinezi

Dopamin reseptörleri için antagonistik özellikler taşıyan tıbbi ürünler, ağırlıklı olarak dilin ve/veya yüzün ritmik, istem dışı hareketleri ile karakterize edilen tardif diskinezinin başlaması ile ilişkilendirilmiştir. Tardif diskinezi bulgu ve belirtilerinin görülmesi durumunda, paliperidon da dahil olmak üzere tüm antipsikotik ilaçların bırakılması düşünülmelidir. TREVICTA'nın uzun etkili yapısı göz önünde bulundurulmalıdır.

Lökopeni, nötropeni ve agranülositoz

Paliperidon ile lökopeni, nötropeni ve agranülositoz olayları bildirilmiştir. Klinik olarak anlamlı düşük akyuvar (BKH) sayısı veya ilaca bağlı lökopeni/nötropeni öyküsü bulunan hastalar, tedavinin ilk birkaç ayı izlenmeli ve başka nedensel faktörlerin yokluğunda BKH sayısında klinik olarak anlamlı azalma ile ilgili ilk bulguda TREVICTA tedavisinin bırakılması düşünülmelidir. Klinik olarak anlamlı nötropenisi olan hastalar ateş veya diğer enfeksiyon semptom ya da belirtileri için dikkatle izlenmeli ve bu tür semptom veya belirtiler ortaya çıkarsa derhal tedavi edilmelidir. Şiddetli nötropeni olan hastalar (mutlak nötrofil sayımı < 1 x 109/L) TREVICTA tedavisini bırakmalı ve iyileşene kadar BKH değerleri izlenmelidir. TREVICTA'nın uzun etkili yapısı göz önünde bulundurulmalıdır.

Aşırı duyarlılık reaksiyonları

Daha önce oral risperidon veya oral paliperidon tedavisini tolere etmiş olan hastalarda da, aşırı duyarlılık reaksiyonları görülebilir (bkz. Bölüm 4.8).

Hiperglisemi ve diyabet

Paliperidon ile hiperglisemi, diyabet ve diyabet koması ve ketoasidoz dahil önceden var olan diyabetin alevlenmesi bildirilmiştir. Yararlanılan antipsikotik kılavuzlar gereğince, uygun klinik monitorizasyon gerçekleştirilmesi tavsiye edilir. TREVICTA ile tedavi edilen hastalar hiperglisemi (polidipsi, poliüri, polifaji ve güçsüzlük gibi) belirtileri için izlenmeli ve diyabetli hastalar ise glukoz kontrolünün kötüleşmesi bakımından düzenli olarak izlenmelidir.

Kilo artışı

TREVICTA kullanımı ile anlamlı kilo artışı bildirilmiştir. Kilo düzenli olarak izlenmelidir.

Prolaktine bağlı tümörleri olan hastalarda kullanım

Doku kültürü çalışmalarında, insan meme tümörlerindeki hücre büyümesinin prolaktin tarafından stimüle edilebileceği öne sürülmektedir. Klinik ve epidemiolojik çalışmalarda şu ana kadar antipsikotiklerin uygulanması ile açık bir ilişki kurulmamış olmakla birlikte, ilgili

tıbbi öyküsü bulunan hastalarda dikkatli olunması tavsiye edilmektedir. Paliperidon, prolaktine bağlı olabilecek önceden var olan tümörü bulunan hastalarda da dikkatle kullanılmalıdır.

Ortostatik hipotansiyon

Paliperidon, alfa adrenerjik bloke edici etkisi nedeniyle bazı hastalarda ortostatik hipotansiyonu tetikleyebilir. TREVICTA ile yapılan klinik çalışmalarda, gönüllülerin %0.3'ünde ortostatik hipotansiyon ile ilişkili advers reaksiyon bildirilmiştir. TREVICTA, bilinen kardiyovasküler hastalığı (örn. kalp yetmezliği, miyokard enfarktüsü veya iskemi, iletim anormallikleri), serebrovasküler hastalığı veya hastayı hipotansiyona yatkın hale getiren rahatsızlıkları (örn. dehidrasyon ve hipovolemi) olan hastalarda dikkatle kullanılmalıdır.

Nöbetler

TREVICTA, nöbet öyküsü veya nöbet eşiğini düşürme potansiyeli olan başka hastalıkları olan hastalarda dikkatle kullanılmalıdır.

Böbrek yetmezliği

Böbrek yetmezliği olan hastalarda paliperidon plazma konsantrasyonları artış gösterir. Hafif böbrek yetmezliği olan hastalar (kreatinin klerensi ≥ 50 ml/dk ila < 80 ml/dk) için, doz ayarlanarak hasta 1 aylık enjektabl paliperidon palmitat ile stabilize edilmeli ve ardından TREVICTA tedavisine geçiş yapılmalıdır. TREVICTA, orta ila şiddetli böbrek yetmezliği (kreatinin klerensi < 50 ml/dk) olan hastalarda tavsiye edilmez (bkz. bölüm 4.2 ve 5.2).

Karaciğer yetmezliği

Şiddetli karaciğer yetmezliği (Child-Pugh sınıf C) olan hastalara ilişkin veri mevcut değildir. Bu gibi hastalarda paliperidon kullanırken dikkatli olunması tavsiye edilir.

Demansı olan yaşlı hastalar

TREVICTA, demanslı yaşlı hastalarda araştırılmamıştır. TREVICTA, genel mortalite ve serebrovasküler advers reaksiyonlara yönelik artmış risk nedeniyle demanslı yaşlı hastaların tedavisinde tavsiye edilmez.

Aşağıda alıntı yapılan risperidona ilişkin deneyimler, paliperidon için de geçerli kabul edilmektedir.

Genel mortalite

On yedi kontrollü klinik çalışmanın bir meta-analizinde, risperidon, aripiprazol, olanzapin ve ketiapin de dahil olmak üzere diğer atipik antipsikotikler ile tedavi edilen demanslı yaşlı hastalarda, plaseboya kıyasla artmış mortalite riski gözlenmiştir. Risperidon tedavisi alan hastalar arasında mortalite %4 iken; bu oran plasebo için %3.1 olarak bulunmuştur.

Serebrovasküler advers reaksiyonlar

Randomize, plasebo kontrollü klinik çalışmalarda; demans popülasyonunda risperidon, aripiprazol ve olanzapin gibi bazı atipik antipsikotikler ile serebrovasküler advers reaksiyonlara yönelik yaklaşık 3 kat daha yüksek bir risk olduğu görülmüştür. Risk artışına ilişkin mekanizma bilinmemektedir.

Parkinson hastalığı ve Lewy cisimli demans

Hekimler, Parkinson hastalığı veya Lewy Cisimli Demansı (LCD) olan hastalara TREVICTA reçete ederken, her iki grup da Nöroleptik Malign Sendrom ve ayrıca antipsikotiklere artmış duyarlılık ile ilgili yüksek risk altında olabileceğinden, tedavinin risklerini yararları karşısında değerlendirmelidir. Bu artmış duyarlılığın belirtileri arasında ekstrapiramidal belirtilere ek olarak konfüzyon, obtundasyon, sık düşmelerin eşlik ettiği postüral instabilite yer alabilir.

Priapizm

Alfa adrenerjik bloke edici etkiye sahip antipsikotik ilaçların (paliperidon dahil), priapizme yol açtığı bildirilmiştir. Hastalara, priapizmin 4 saat içerisinde düzelmemesi durumunda acil tıbbi yardım istemeleri söylenmelidir.

Vücut ısısı düzenlemesi

Antipsikotik ilaçlar, vücudun vücut ısısını azaltma becerisinin bozulması ile ilişkilendirilmiştir. Ağır egzersiz, aşırı sıcağa maruziyet, antikolinerjik aktiviteye sahip eşzamanlı ilaç kullanımı veya dehidrasyona maruziyet gibi vücut ısısında bir artışa neden olabilecek durumları yaşayacak olan hastalara TREVICTA'nın dikkatle reçete edilmesi tavsiye edilmektedir.

Venöz tromboemboli

Antipsikotik ilaçlar ile venöz tromboemboli (VTE) vakaları bildirilmiştir. Antipsikotikler ile tedavi edilen hastalarda VTE için edinilmiş risk faktörleri sıkça görüldüğünden, TREVICTA ile tedavi öncesinde ve sırasında VTE için tüm olası risk faktörleri belirlenmeli ve önleyici tedbirler alınmalıdır.

Antiemetik etki

Paliperidon ile gerçekleştirilen klinik öncesi çalışmalarda bir antiemetik etki gözlenmiştir. Bu etki insanlarda meydana gelirse, bazı tıbbi ürünler ile doz aşımının veya bağırsak tıkanması, Reye sendromu ve beyin tümörü gibi hastalıkların bulgu ve belirtilerini maskeleyebilir.

Uyku apnesi sendromu

TREVICTA kullanan hastalarda uyku apnesi sendromu rapor edilmiştir. Eş zamanlı olarak santral sinir sistemi depresanı kullanan hastalar ile uyku apnesi öyküsü olan ya da uyku apnesi riski taşıyan (örn; aşırı kilolu/obezler veya erkekler) hastalarda TREVICTA kullanılırken dikkatli olunmalıdır.

Uygulama

TREVICTA'nın yanlışlıkla bir kan damarına enjekte edilmemesine özen gösterilmelidir.

Intraoperatif Floppy Iris Sendrom

TREVICTA gibi alfa 1a-adrenerjik antagonist etkiye sahip ilaçlar ile tedavi edilen hastalarda, katarakt ameliyatı sırasında İntraoperatif Floppy Iris Sendrom (IFIS) gözlenmiştir (bkz. Bölüm 4.8).

IFIS, ameliyat sırasında ve sonrasında göz komplikasyonları riskini artırabilir. Alfa 1a-adrenerjik antagonist etkiye sahip tıbbi ürünlerin şimdiki veya geçmişteki kullanımı, ameliyattan önce göz cerrahına söylenmelidir. Katarakt ameliyatından önce alfa 1 bloklama tedavisini durdurmanın potansiyel yararı belirlenmemiştir ve antipsikotik tedaviyi durdurma riski karşısında değerlendirilmelidir.

TREVICTA normal doz aralığı, her dozda 1 mmol'den (23 mg) daha az sodyum içerir; yani temelde "sodyum içermez" kabul edilir.

4.5Diğer tıbbi ürünlerle etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

TREVICTA'nın, sınıf IA antiaritmikler (örn., kinidin, disopiramid) ve sınıf III antiaritmikler (örn., amiodaron, sotalol), bazı antihistaminikler, bazı antibiyotikler (örn., florokinolonlar), bazı diğer antipsikotikler ve bazı antimalaryaller (örn., meflokin) gibi QT aralığını uzattığı bilinen ilaçlar ile dikkatle reçete edilmesi tavsiye edilmektedir. Bu liste gösterim amaçlıdır ve kapsamlı değildir.

TREVICTA'nın diğer ilaçları etkileme potansiyeli

Paliperidonun, sitokrom P450 izoenzimleri tarafından metabolize edilen tıbbi ürünler ile klinik olarak önemli farmakokinetik etkileşimlere yol açması beklenmemektedir.

Paliperidonun birincil merkezi sinir sistemi (MSS) etkileri göz önüne alındığında (bkz. Bölüm 4.8), TREVICTA merkezi sinir sistemi üzerinde etkili olan diğer ilaçlar (anksiyolitikler, birçok antipsikotik, hipnotik, opiat, vb. veya alkol) ile kombinasyon halinde dikkatle kullanılmalıdır.

Paliperidon, levodopa ve diğer dopamin agonistlerinin etkilerini antagonize edebilir. Özellikle son evre Parkinson hastalığında, bu kombinasyon gerekli görülürse, her tedavinin en düşük etkili dozu reçete edilmelidir.

Ortostatik hipotansiyonu indükleme potansiyeli (bkz. Bölüm 4.4) nedeniyle, TREVICTA bu potansiyele sahip diğer terapötik ajanlar (örn. diğer antipsikotikler, trisiklikler) ile birlikte uygulandığında ilave bir etki gözlenebilir.

Paliperidon, nöbet eşiğini düşürdüğü bilinen diğer tıbbi ürünler (fenotiazinler veya butirofenonlar, trisiklikler veya SSRI'ler, tramadol, meflokin, vb.) ile kombinasyon halinde kullanılırken dikkatli olunmalıdır.

Oral uzatılmış salınımlı paliperidon tabletlerin kararlı durumda (günde bir kez 12 mg) uzatılmış salınımlı divalproeks sodyum tabletler (günde bir kez 500 mg ila 2000 mg) ile birlikte uygulandığında, valproatın kararlı durum farmakokinetiği etkilenmemiştir.

TREVICTA ile lityum arasında etkileşim çalışması gerçekleştirilmemiş olmakla birlikte, farmakokinetik etkileşimin ortaya çıkması olası değildir.

Diğer ilaçların TREVICTA'yı etkileme potansiyeli

İn vitro çalışmalarda CYP2D6 ve CYP3A4'ün paliperidon metabolizmasında minimal düzeyde yer alabileceği gösterilmekle birlikte; bu izoenzimlerin paliperidon metabolizmasında anlamlı bir rol oynadığına dair in vitro ya da in vivo bulgular mevcut değildir. Oral paliperidon ile güçlü bir CYP2D6 inhibitörü olan paroksetinin birlikte uygulanması, paliperidon farmakokineği üzerinde klinik olarak anlamlı bir etki sergilememiştir.

Günde bir kez uzatılmış salınımlı oral paliperidon ile günde iki kez 200 mg karbamazepinin birlikte uygulanması, paliperidonun ortalama kararlı durum Cmaks ve EAA değerinde yaklaşık %37 oranında azalmaya neden olmuştur. Bu azalmaya önemli ölçüde, olasılıkla karbamazepin tarafından renal P-gp indüksiyonunun sonucunda paliperidonun renal klerensinde meydana gelen %35 oranında artış yol açmıştır. İdrarda değişmeden atılan etkin madde miktarında görülen küçük azalma, karbamazepin ile eşzamanlı uygulandığında paliperidonun CYP metabolizması veya biyoyararlanımı üzerindeki etkisinin az olduğunu öne sürmektedir. Daha yüksek karbamazepin dozları ile paliperidon plazma konsantrasyonlarında daha büyük azalmalar meydana gelebilir. Karbamazepin tedavisine başlanırken, TREVICTA dozu tekrar değerlendirilmeli ve gerekirse artırılmalıdır. Bunun aksine, karbamazepin tedavisi bırakılırken, TREVICTA dozu tekrar değerlendirilmeli ve gerekirse azaltılmalıdır. TREVICTA'nın uzun etkili yapısı göz önünde bulundurulmalıdır.

Tek bir doz oral uzatılmış salınımlı paliperidon tabletin (12 mg) ile uzatılmış salınımlı divalproeks sodyum tabletler ile (günde bir kez iki 500 mg tablet) birlikte uygulanması, olasılıkla oral emilimin artması sonucunda paliperidonun Cmaks ve EAA değerinde yaklaşık %50 oranında bir artışa yol açmıştır. Sistemik klerens üzerinde hiçbir etki gözlenmediğinden, uzatılmış salınımlı divalproeks sodyum tabletler ile intramüsküler TREVICTA enjeksiyonu arasında klinik olarak anlamlı bir etkileşim olması beklenmemektedir. Bu etkileşim, TREVICTA ile araştırılmamıştır.

TREVICTA ile risperidon veya oral paliperidonun eşzamanlı kullanımı

Paliperidon risperidonun majör aktif metaboliti olduğundan, TREVICTA uzun süreler boyunca risperidon veya oral paliperidon ile birlikte verilirken dikkatli olunmalıdır. TREVICTA'nın diğer antipsikotikler ile birlikte kullanımına ilişkin güvenlilik verileri sınırlıdır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Pediyatrik popülasyon: Etkileşim çalışmaları sadece yetişkinlerde yapılmıştır.

4.6.Gebelik ve laktasyon Genel tavsiye

Gebelik Kategorisi: C

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

TREVICTA'nın çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlarda kontrasepsiyon gerekliliğine işaret edecek yeterli bilgi mevcut değildir.

Gebelik dönemi

Paliperidonun gebelik sırasında kullanımına dair yeterli veri mevcut değildir. Hayvan çalışmalarında, intramüsküler yoldan enjekte edilen paliperidon palmitat ve oral yoldan uygulanan paliperidon teratojenik etki sergilememiş, ancak başka üreme toksisitesi tipleri görülmüştür (bkz. Bölüm 5.3). Gebeliğin üçüncü trimesterinde paliperidona maruz kalan neonatlar doğumdan sonraki süreçte şiddeti ve süresi değişkenlik gösterebilen ekstrapiramidal ve/veya yoksunluk belirtileri de dahil olmak üzere advers reaksiyonlara yönelik risk taşır. Ajitasyon, hipertoni, hipotoni, tremor, somnolans, respiratuar distres ve beslenme bozukluğu bildirilmiştir. Sonuç olarak, yenidoğanlar dikkatle izlenmelidir.

Paliperidon, tek bir TREVICTA dozundan 18 ay sonrasına kadar plazmada tespit edilmiş olduğundan, annenin gebelikten önce ve gebelik sırasında TREVICTA'ya maruziyetinin yenidoğanda advers reaksiyonlara yol açabilmesi nedeniyle TREVICTA'nın uzun etkili yapısı göz önünde bulundurulmalıdır.

TREVICTA gerekli olmadıkça gebelik döneminde kullanılmamalıdır.

Laktasyon dönemi

Paliperidon, terapötik dozda emziren kadınlara uygulandığı takdirde anne sütüne geçtiği için bebek üzerine etkileri muhtemeldir.

TREVICTA, emzirme sırasında kullanılmamalıdır.

Paliperidon, tek bir TREVICTA dozundan 18 ay sonrasına kadar plazmada tespit edilmiş olduğundan, emzirilen bebeklerin emzirmeden uzun süre önce TREVICTA kaynaklı risk altında olabilmesi nedeniyle TREVICTA'nın uzun etkili yapısı göz önünde bulundurulmalıdır.

Üreme yeteneği / Fertilite

Non- klinik dışı çalışmalarda ilişkili etkiler görülmemiştir. Ancak başka üreme toksisitesi tipleri görülmüştür (bkz. Bölüm 5.3).

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Paliperidon sedasyon, somnolans, senkop, bulanık görme gibi potansiyel sinir sistemi ve görme etkileri nedeniyle araç ve makine kullanımı üzerinde hafif veya orta dereceli etkilere

yol açabilir (bkz. Bölüm 4.8). Dolayısıyla hastalara TREVICTA'ya bireysel duyarlılıkları bilinene kadar araç ve makine kullanmamaları tavsiye edilmelidir.

4.8. İstenmeyen etkiler

Güvenlilik profili özeti

TREVICTA ile yürütülen iki çift kör kontrollü klinik çalışmada hastaların ≥ %5'inde bildirilen en sık gözlenen advers ilaç reaksiyonları kilo artışı, üst solunum yolu enfeksiyonu, anksiyete, baş ağrısı, uykusuzluk ve enjeksiyon bölgesi reaksiyonu idi.

Advers reaksiyonların tablo halinde listesi

Paliperidon ile bildirilen tüm AİR'ler, paliperidon palmitat ile yürütülen çalışmalarda öngörülen sıklık kategorisine göre aşağıda sunulmaktadır.

Geçerli terim ve sıklıklar şunlardır: çok yaygın (≥ 1/10); yaygın (≥ 1/100 ila < 1/10); yaygın olmayan (≥ 1/1.000 ila < 1/100); seyrek (≥ 1/10.000 ila < 1/1.000); çok seyrek (< 1/10.000) ve bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

Sistem organ  Advers ilaç reaksiyonu 
sınıfı      
   Sıklık  
      
 Çok yaygınYaygınYaygınSeyrekBilinmiyora
    olmayan  
       
Enfeksiyonlar üstsolunumpnömoni,göz 
ve yolu bronşit,enfeksiyonu, 
enfestasyonlar enfeksiyonu,solunumakarodermatit, 
  idraryoluyolucilt altı apsesi 
  enfeksiyonu,enfeksiyonu,  
  grip sinüzit, sistit,  
    kulak  
    enfeksiyonu,  
    tonsilit,  
    onikomikoz,  
    selülit  
       
Kan velenf   akyuvarnötropeni,agranülositoz
sistemi    sayısındaeozinofil 
hastalıkları    azalma, sayısında artış 
     trombositope  
     ni, anemi  
         
Bağışıklık    aşırı  anafilaktik
sistemi    duyarlılık reaksiyon
hastalıkları        
        
Endokrin  hiperprolakti  uygunsuz 
hastalıkları  nemib   antidiüretik 
       hormon 
       sekresyonu, 
       idrarda glikoz 
       varlığı 
      
Metabolizma ve hiperglisemi,diyabetd,diyabetiksu
beslenme  kiloartışı,hiperinsülineketoasidoz,zehirlenmesi
hastalıkları  kilokaybı,mi,iştahhipoglisemi, 
   iştahsızlıkartışı, polidipsi 
     anoreksi, kan  
     trigliserit  
     düzeylerinde  
     artış,kan  
     kolesterol  
     düzeyinde  
     artış   
        
Psikiyatrik uykusuzlukeajitasyon,uyku konfüzyon 
hastalıklar  depresyon,bozukluğu,hali, duygusal 
   anksiyetemani,libidoküntlük, 
     azalması,anorgazmi 
     sinirlilik,  
     kabus   
         
Sinirsistemi parkinsonc,tardifnöroleptikdiyabet 
hastalıkları akatizic, diskinezi,malign koması,baş
   sedasyon/ senkop,sendrom,sendelemesi
   somnolans,psikomotorserebral   
   distonic,başhiperaktivite,iskemi   
   dönmesi, postüral başuyaranlara  
   diskinezic,dönmesi,tepkisizlik,  
   tremor,başdikkatbilinçkaybı,  
   ağrısı bozukluğu,bilinç   
     disartri,düzeyinde  
     disguzi,bozulma,  
     hipoestezi,konvülsiyone,  
     parestezidenge   
      bozukluğu,  
      koordinasyon  
      anormalliği,  
         
Göz hastalıkları   bulanıkglokom,gözgevşekiris
     görme,hareket sendromu 
     konjunktivit,bozukluğu,(operasyon
     göz kuruluğugöz devirme,sırasında 
      fotofobi,gözmeydana 
      yaşı salgısındagelen) 
      artış,oküler  
      hiperemi  
          
Kulakve iç   vertigo,    
kulak    kulak    
hastalıkları   çınlaması,    
     kulak ağrısı    
          
Kardiyak taşikardiatriyoventrikatrial  
hastalıklar  ülerblok,fibrilasyon, 
   iletim  sinüs aritmisi 
   bozukluğu,   
   elektrokardiy   
   ogramdaQT   
   uzaması,    
   postüral     
   ortostatik   
   taşikardi    
   sendromu,   
   bradikardi,   
   elektrokardiy   
   ogram     
   anormalliği,   
   çarpıntı     
       
Vasküler hipertansiyohipotansiyon,venöz pulmoner
hastalıklar nortostatiktromboz,emboli,
   hipotansiyonkızarma iskemi
         
Solunum, göğüs öksürük,dispne,  uykuapnesihiperventilas
hastalıkları ve burunsolunum sendromu,yon,
mediastinal tıkanıklığıyolu  pulmonerpnömoni
hastalıklar  tıkanıklığı,konjesyon,aspirasyonu,
   hırıltılı  raller disfoni
   solunum,   
   faringolaring   
   eal ağrı,   
   epistaksis   
      
Gastrointestinal karın ağrısı,abdominalpankreatit, dilbağırsak
hastalıklar kusma,rahatsızlık,şişmesi,fekaltıkanması,
  bulantı,gastroenterit,inkontinans,ileus
  kabızlık,disfaji, ağızfekalom, 
  ishal,kuruluğu,keilitis (kronik 
  dispepsi, dişşişkinlik  dudak  
  ağrısı   inflamasyonu) 
         
Hepato-bilier  transaminazgamma-gluta sarılık 
hastalıkları  düzeylerindemiltransferaz   
   artış düzeyinde   
     artış,hepatik   
     enzim     
     düzeyinde   
     artış     
        
Deri ve deri altı   ürtiker, ilaçanjioödem,
doku    prurit,  döküntüsü,ciltterenk
hastalıkları    döküntü, hiperkeratoz,değişikliği,
     alopesi, kepekseboreik 
     ekzema,cilt dermatit 
     kuruluğu,    
     eritem, akne   
          
Kas-iskelet  kasiskeletkankreatinrabdomiyoliz,anormal 
bozukluklar,  sistemifosfokinazeklem şişliğiduruş 
bağ dokuve ağrısı,sırtdüzeyinde   
kemik  ağrısı, artraljiartış, kas   
hastalıkları    spazmları,   
     eklem     
     sertliği,kas   
     zayıflığı,    
     boyun ağrısı   
          
Böbrek ve idrar   idrar  idrar  
yolu hastalıkları   kaçırma, retansiyonu  
     pollaküri,    
     dizüri     
           
Gebelik,        neonatalilaç
pueperiyum        yoksunluk
durumlarıve       sendromu
perinatal        (bakınız 
hastalıkları        Bölüm 4.6).
           
Üremesistemi amenore,erektilmemepriapizm
vememe galaktoredisfonksiyon,rahatsızlığı, 
hastalıkları   ekalülasyonmemenin 
     bozukluğu,şişmesi, meme 
     menstrüasyobüyümesi, 
     nvajinal akıntı 
     bozukluğue,  
     jinekomasti,  
     cinsel  
     disfonksiyon,  
     meme ağrısı  
        
Genel   pireksi,yüzde ödem,hipotermi,vücut
bozukluklarve asteni,ödeme, vücutüşüme,ısısında
uygulama  yorgunluk,ısısında artış,susuzluk, ilaçazalma,
bölgesine ilişkin enjeksiyonyürümeyoksunlukenjeksiyon
hastalıklar  bölgesianormalliği,sendromu,bölgesinde
    reaksiyonugöğüs ağrısı,enjeksiyonnekroz,
     göğüsbölgesindeenjeksiyon
     rahatsızlığı,apse,bölgesinde
     halsizlik,enjeksiyonülser
     sertlikbölgesinde 
      selülit, 
      enjeksiyon 
      bölgesinde 
      kist, 
      enjeksiyon 
      bölgesinde 
      hematom 
       
Yaralanma,   düşme  
zehirlenmeve     
prosedürel      
komplikasyonla     
r       
        

aAdvers reaksiyonların sıklığı 'bilinmiyor' olarak nitelendirilir çünkü bunlar paliperidon palmitat klinik çalışmalarından elde edilmemiştir. Bunlar risperidon veya oral paliperidon klinik çalışma verilerinden veya pazarlama sonrası spontan raporlardan elde edilmiş ve sıklığı belirlenememiştir.

bAşağıda 'Hiperprolaktinemi' kısmına bakınız.

cAşağıda 'Ekstrapiramidal belirtiler' kısmına bakınız.

dPlasebo kontrollü çalışmalarda, diyabet 1 aylık paliperidon palmitat enjektabl ile tedavi gören hastalarda % 0.32'e karşın plasebo grubunda % 0.39 olarak oranlanmıştır. Tüm klinik araştırmalardan elde edilen genel insidans, 1 aylık paliperidon palmitat enjektabl ile tedavi gören tüm hastalarda % 0.65 idi.

eUykusuzluk şunları içerir: başlangıç uykusuzluğu, orta uykusuzluk; Konvülsiyon

şunları içerir: grand mal konvülsiyon; Ödem şunları içerir: yaygın ödem, periferik

ödem, çukur oluşturan ödem; Menstrüel bozukluklar şunları içerir: menstrüasyon gecikmesi, menstrüasyon düzensizliği, oligomenore.

Risperidon formülasyonları ile görülen istenmeyen etkiler:

Paliperidon, risperidonun aktif metaboliti olduğundan; bu bileşiklerin (oral ve enjektabl formülasyonlar dahil) advers reaksiyon profilleri birbirleri ile ilişkilidir.

Seçilen advers reaksiyonların tanımı

Anafilaktik reaksiyon

Daha önce oral risperidon veya oral paliperidon tedavisini tolere etmiş olan hastalarda, pazarlama sonrası dönemde 1 aylık enjektabl paliperidon palmitat enjeksiyonunu takiben anafilaktik reaksiyon vakaları nadiren bildirilmiştir (bkz. Bölüm 4.4).

Enjeksiyon bölgesi reaksiyonları

TREVICTA ile yapılan klinik çalışmalarda, gönüllülerin %5.3'ünde enjeksiyon bölgesi ile ilişkili advers reaksiyon bildirilmiştir. Bu olayların hiçbiri ciddi düzeyde olmamış veya tedavinin bırakılmasına yol açmamıştır. Araştırmacıların değerlendirmelerine göre endürasyon, kızarıklık ve şişlik değerlendirmelerin ≥ %95'inde mevcut değildir veya hafif düzeydedir. Görsel analog skalasına göre gönüllü tarafından değerlendirilen enjeksiyon bölgesi ağrısı düşük olup, yoğunluğu zamanla azalmıştır.

Ekstrapiramidal belirtiler (EPS)

TREVICTA ile gerçekleştirilen klinik çalışmalarda; gönüllülerin %3.9'unda akatizi, %0.8'inde diskinezi, %0.9'unda distoni, %3.6'sında parkinson ve %1.4'ünde tremor bildirilmiştir.

Ekstrapiramidal belirtiler (EPS), aşağıdaki terimlerin birleştirilmiş bir analizini içermiştir: parkinson (ekstrapiramidal bozukluk, ekstrapiramidal belirtiler, on-off fenomeni, Parkinson hastalığı, parkinson krizi, aşırı tükürük salgısı, kas-iskelet sisteminde sertlik, parkinsonizm, salya artışı, kas gerginliği, bradikinezi, hipokinezi, maske yüz, kas gerginliği, akinezi, ense sertliği, parkinson tipi yürüyüş, glabellar refleks anormalliği ve parkinson tipi istirahat tremorunu içerir), akatizi (akatizi, huzursuzluk, hiperkinezi ve huzursuz bacak sendromunu içerir), diskinezi (diskinezi, kore, hareket bozukluğu, kas çekilmesi, koreatetoz, atetoz ve kas seyirmesini içerir), distoni (distoni, boyun spazmı, emprostotonus, okülojirik kriz, oromandibular distoni, sardonik gülme, tetani, hipertoni, tortikolis, istemsiz kas kasılmaları, kas kontraktürü, blefarospazm, okülojirasyon, dil felci, yüz spazmı, laringospazm, miyotoni, opistotonus, orofaringeal spasm, plörototonus, dil spazmı ve çene kilitlenmesini içerir) ve tremor.

Kilo Artışı

Uzun dönemli randomize tedavi bırakma çalışmasında, vücut ağırlığında çift kör başlangıç noktasından çift kör sonlanım noktasına ≥%7 oranında anormal artışlar TREVICTA grubundaki gönüllülerin %10'unda ve plasebo grubundaki gönüllülerin %1'inde bildirilmiştir Diğer taraftan, çift kör başlangıç ile çift kör sonlanım noktası arasında vücut ağırlığında gözlenen anormal azalmalar (≥ %7), TREVICTA grubundaki gönüllülerin %1''i ve plasebo grubundaki gönüllülerin %8'i için bildirilmiştir. Çift kör başlangıç ile çift kör sonlanım noktası arasında ortalama vücut ağırlığı değişiklikleri, TREVICTA grubu için +0.94 kg ve plasebo grubu için -1.28 kg olmuştur.

Hiperprolaktinemi

Uzun dönemli randomize tedavi bırakma çalışmasının çift kör fazında, TREVICTA grubunda plasebo grubundan daha yüksek oranda erkek ve kadın hastada prolaktin düzeylerinin referans aralığın (erkeklerde >13.13 ng/ml/mL ve kadınlarda >26.72 ng/ml/mL) üzerine yükseldiği kaydedilmiştir (sırasıyla %9'a karşın %3 ve %5'e karşın %1). TREVICTA grubunda, çift kör başlangıç noktasından çift kör sonlanım noktasına ortalama değişiklik erkekler için +2.90 ng/ml/mL (plasebo grubunda -10.26 ug/L) ve kadınlar için +7.48 ng/ml/mL (plasebo

grubunda -32.93 ug/L) olarak bulunmuştur. TREVICTA grubunda bir kadın gönüllüde (%2.4) amenore advers reaksiyonu ortaya çıkarken, plasebo grubundaki kadın gönüllülerde potansiyel olarak prolaktin ile ilgili advers reaksiyonlar kaydedilmemiştir. İki gruptaki erkek gönüllülerde de potansiyel olarak prolaktin ile ilgili advers reaksiyonlar bildirilmemiştir.

Sınıf etkileri

Antipsikotikler ile QT uzaması, ventriküler aritmiler (ventriküler fibrilasyon, ventriküler taşikardi), ani açıklanamayan ölüm, kardiyak arrest ve Torsade de pointes ortaya çıkabilir.

Antipsikotik tıbbi ürünler ile pulmoner emboli ve derin ven trombozu vakaları da dahil olmak üzere venöz tromboembolizm vakaları bildirilmiştir (sıklığı bilinmemektedir).

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması

Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr, e- posta: [email protected]; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99)

4.9. Doz aşımı ve tedavisi

Belirtiler

Genel olarak, beklenen bulgu ve belirtiler; sersemlik ve sedasyon, taşikardi ve hipotansiyon, QT uzaması ve ekstrapiramidal belirtiler gibi paliperidonun bilinen farmakolojik etkilerinin artmasından kaynaklanmaktadır. Oral paliperidon ile doz aşımı koşullarında, bir hastada torsade de pointes ve ventriküler fibrilasyon bildirilmiştir. Akut doz aşımı durumunda, birden çok ilacın dahil olabileceği ihtimali düşünülmelidir.

Tedavi

Tedavi ihtiyaçları ve iyileşme değerlendirilirken, ilacın uzun etkili yapısı ve paliperidonun uzun eliminasyon yarılanma ömrü göz önünde bulundurulmalıdır. Paliperidonun spesifik bir antidotu yoktur. Genel destekleyici önlemler uygulanmalıdır. Açık bir hava yolu oluşturularak korunur ve yeterli oksijenasyon ve ventilasyon sağlanır.

Derhal kardiyovasküler monitorizasyona başlanmalı ve bu bağlamda, olası aritmiler için sürekli elektrokardiyografik izlem gerçekleştirilmelidir. Hipotansiyon ve dolaşım yetmezliği, intravenöz sıvı ve/veya sempatomimetik ajanlar gibi uygun tedbirler ile tedavi edilmelidir.

Şiddetli ekstrapiramidal belirtilerin görülmesi durumunda, antikolinerjik ajanlar uygulanmalıdır. Yakın gözetim ve takip, hasta iyileşinceye dek devam etmelidir.

Bu ürün SKRS E-Reçete İlaç Listesi'nde Pasif Ürünler altında yer almaktadır.