%5 dekstroz izotonik sodyum klorür çözeltisi 500 ml (medifleks-setli)

Güncelleme: 20 Kasım 2018
  • Reçete TürüNormal Reçete
  • ATC KoduB05BB02
  • Etkin MaddeKarbonhidratlar
  • Geri Ödeme KoduA00259
  • Üretim DurumuÜretiliyor
KISA ÜRÜN BİLGİSİ
1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI 
%5 DEKSTROZ LAKTATLI RİNGER ÇÖZELTİSİ BFS

2.KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin maddeler:

Her 100 ml çözeltide:

Dekstroz monohidrat5.00 g
Sodyum laktat0.31 g
Kalsiyum klorür dihidrat0.02 g
Sodyum klorür0.60 g
Potasyum klorür0.03 g

Çözeltideki elektrolit konsantrasyonları mEq/l (mmo l/l)

Sodyum: 130 (130)

Klorür: 109 (109)

Potasyum: 4(4)

Laktat: 28(28)

Kalsiyum: 3 (1.4)

Çözeltinin pH'ı 4.0-6.5 arasındadır.

Yardımcı maddeler:

Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖT İK FORM

İntravenöz infüzyon için steril ve apirojen çözelti.

4.KLİNİK ÖZELL İKLER

4.1.Terapötik endikasyonlar

-İzotonik konsantrasyondaki elektrolitlerin yetersiz olduğu, ekstraselüler sıvı tedavisinde ya da ekstraselüler sıvı ve elektrolit dengesinin rest orasyonu amacıyla.

-Hipovolemi ya da hipotansiyon durumlarında kısa sür eli hacim replasman tedavisi amacıyla (tek başına ya da bir kolloidle birlikte).

-Metabolik asidoz durumundaki dengenin düzenlenmesi ya da idamesinde ve/veya hafif-orta şiddetteki metabolik asidozun (laktik asidoz hariç) tedavisinde.

4.2.Pozoloji ve uygulama şekli Pozoloji / Uygulama sıklığı ve süresi

Uygulanacak doz ve infüzyon hızı hastanın ya şına, ağırlığına, klinik ve biyolojik durumuna (asit-baz dengesine) ve birlikte uygulanan tedaviye göre hekim tarafından ayarlanır.

Kan hacmini restore etmek için kaybedilen miktarın 3-5 katı %5 DEKSTROZ LAKTATLI

RİNGER ÇÖZELT İSİ BFS gerekir.

Erişkinler: 500 – 3000 ml/gün

Bebek ve çocuklar:

-0-10 kg: 100 ml/kg/gün
-10-20 kg: 1000 ml + 10 kg üzeri her kilo için 50 m l/gün
-  
-> 20 kg: 1500 ml + 20 kg üzeri her kilo için 20 ml /gün

Ameliyatlarda ve gereksinim durumunda infüzyon hızı ve uygulanan toplam hacim artırılabilir.

Uygulama şekli: 
Uygulama steril apirojen setlerle intravenöz yoldanyapılır.
Uygulamayla ilgili ayrıntılar için bölüm 6.6'ya bakınız.

Uygulama hızı:

Erişkinlerde infüzyon hızı günde 40 ml/kg'dır.

Pediyatrik vakalarda saatte ortalama 5 ml/kg infüzy on hızı önerilir (bebeklerde saatte 6-8 ml/kg, okul öncesi çocuklarda saatte 4-6 ml/kg ve o kul ça ğındaki çocuklarda saatte 2-4 ml/kg).

Özel popülasyonlara ili şkin ek bilgiler: Böbrek / Karaci ğer yetmezliği:

Bu popülasyona özel gerçekle ştirilen bir çalı şma bulunmadığından, bu hasta grubu için özel bir dozaj önerisi bulunmamaktadır.

Karaciğer yetmezliği olan hastalarda laktat metabolizması bozulabileceğinden, %5 DEKSTROZ LAKTATLI RİNGER ÇÖZELT İSİ BFS alkalileştirici etkisini gösteremeyebilir.

Pediyatrik popülasyon:

Uygulanacak doz ve infüzyon hızı, eri şkinlerdeki gibi hastanın ağırlığına, klinik ve biyolojik durumuna ve birlikte uygulanan tedaviye göre hekim tarafından ayarlanır.

Yanıklı çocuklarda ilk 24 saatte ortalama 3.4 ml/kg /yanık oranı dozunda ve ikinci gün 6.3 ml/kg/yanık oranı dozunda uygulanması önerilir.

Şiddetli kafa travması geçirmi ş çocuklarda ortalama doz 2850 ml/m 2'dir.

Geriyatrik popülasyon:

Uygulanacak doz ve infüzyon hızı, eri şkinlerdeki gibi hastanın ağırlığına, klinik ve biyolojik durumuna ve birlikte uygulanan tedaviye göre hekim tarafından ayarlanır.

4.3. Kontrendikasyonlar

Çözelti a şağıdaki durumlarda hastalarda kontrendikedir:

-Ekstraselüler hiperhidrasyon ya da hipervolemi

-Ağır böbrek yetmezli ği (oligüri/anürinin e şlik ettiği)

-Dekompanse kalp yetmezliği

-Hiperkalemi

-Hipernatremi

-Hiperkalsemi

-Hiperkloremi

-Metabolik alkaloz

-Ağır metabolik asidoz

-Laktik asidoz

-Ağır hepatoselüler yetmezlik ya da laktat metabolizma sının bozulduğu durumlar

-Genel ödem ve assitle seyreden siroz

Çözelti ayrıca dekompanse diyabette, di ğer glukoz tolerans bozukluklarında (metabolik stres durumu gibi), hiperozmolar komada, hiperglisemide ve hiperlaktatemi durumlarında kontrendikedir.

28 günlükten küçük yenido ğan bebeklerde, diğer kalsiyum içeren çözeltiler gibi %5 DEKSTROZ LAKTATLI RİNGER ÇÖZELT İSİ BFS'in de seftriakson ile birlikte kullanımı -ayrı infüzyon hatlarından uygulansalar bile- kontr endikedir (yenidoğanın kan akımında fatal seftriakson-kalsiyum tuzu presipitasyonu nedeniyle).

Erişkinler dahil 28 günlükten büyük hastalarda seftriak son, %5 DEKSTROZ LAKTATLI RİNGER ÇÖZELT İSİ BFS dahil kalsiyum içeren çözeltilerle, aynı infüz yon hattından (örn., Y-tipi bir konektörden) e ş zamanlı kullanılmamalıdır. Ardı şık uygulamalar için aynı uygulama seti kullanılacaksa, uygulama öncesinde se t geçimli çözeltilerle iyice yıkanmalıdır.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

İntravenöz çözeltilerin uygulanması, serum elektroli t konsantrasyonunda dilüsyon, a şırı hidrasyon, konjestif durumlar veya pulmoner ödem ol uşturacak şekilde sıvı ve/veya solüt yüklenmesine yol açabilir. Dilüsyon riski elektroli t konsantrasyonuyla ters orantılıdır. Periferik ve pulmoner ödeme yol açabilen konjestif durumlarında gelişme riski ise çözeltideki elektrolit konsantrasyonuyla doğru orantılıdır.

%5 DEKSTROZ LAKTATLI RİNGER ÇÖZELT İSİ BFS yaklaşık osmolaritesi 555 mOsm/l olan hipertonik bir çözeltidir.

Kardiyak ya da pulmoner yetmezlikli hastalarda yüks ek hacimli infüzyonlar özel dikkatle uygulanmalıdır.

Çözeltinin kullanımı sırasında hastanın klinik duru mu ve laboratuvar parametreleri (kan ve idrardaki elektrolit düzeyleri, asit-baz dengesi) i zlenmelidir. Özellikle hiperkalemi riski olan hastalarda potasyum düzeylerinin yakından izlenimi gerekir.

Sodyum klorür içeren çözeltiler hipertansiyon, kalp yetmezliği, periferik ya da pulmoner

ödem veya böbrek fonksiyonlarının bozuk oldu ğu durumlarda, preeklampsi, aldosteronizm ya da sodyum birikimiyle seyreden diğer durum ve tedavilerde dikkatle kullanılmalıdır (Aynı zamanda Bkz. Bölüm 4.5).

Potasyum tuzları içeren çözeltiler kalp hastalarınd a ve renal veya adrenokortikal yetmezlik, akut dehidratasyon ve ciddi yanık durumlarındaki aşırı doku yıkımı gibi hiperkalemiye yatkınlık yaratan durumlarda dikkatli kullanılmalıd ır.

%5 DEKSTROZ LAKTATLI RİNGER ÇÖZELT İSİ BFS bileşimindeki potasyum miktarı plazmanınkine benzer olmasına rağmen, şiddetli potasyum yetersizliği durumlarında yararlı bir etki oluşturacak düzeyde olmadı ğından, çözelti bu amaçla kullanılmamalıdır.

Kalsiyum klorür iritan oldu ğundan intravenöz uygulama sırasında damar dı şına kaçmamasına özen gösterilmelidir. Kalsiyum tuzları içeren çözel tiler böbrek i şlevleri bozuk ya da sarkoidoz gibi D vitamini düzeylerinin yüksek oldu ğu hastalarda dikkatli kullanılmalıdır. Ayrıca böbreklerinde kalsiyum ta şı ya da böbrek ta şı hikayesi bulunan hastalarda kullanımdan kaçınılmalıdır. E ş zamanlı olarak kan transfüzyonu da yapılacaksa, iç eriğindeki kalsiyumun koagülasyona yol açabilme riski nedeniyle çözeltini n kanla birlikte aynı infüzyon sisteminden uygulanımı önerilmez.

Uzun süreli parenteral tedaviler sırasında, hastaya uygun bir beslenme desteği sağlanmalıdır.

%5 DEKSTROZ LAKTATLI RİNGER ÇÖZELT İSİ BFS'in infüzyonu içerdi ği laktat iyonları nedeniyle metabolik alkaloz durumuna yol açabilir.

Karaciğer yetmezliği olan hastalarda laktat metabolizması bozulabileceğinden, %5 DEKSTROZ LAKTATLI RİNGER ÇÖZELT İSİ BFS alkalileştirici etkisini gösteremeyebilir.

Laktat içeren çözeltiler 6 aydan küçük bebeklerde d ikkatle kullanılmalıdır.

Dekstroz içeren çözeltilerin uygulanması hiperglise miye yol açabilir. Hiperglisemi durumunda infüzyon hızının ayarlanması ya da insüli n uygulanması gerekir.

Diyabetik hastalarda verilen glukoz miktarına göre insülin miktarı yeniden ayarlanmalıdır.

Çözeltiye eklenecek herhangi bir ba şka ilaçla olabilecek bir geçimsizlik riskini en aza indirmek için, karı ştırma işleminden hemen sonra, uygulamadan önce ve uygulama sırasında belirli aralarla infüzyonu yapılacak son karı şımda herhangi bir bulanıklık veya çökelme olup olmadığı kontrol edilmelidir.

Uygulama kontrollü bir infüzyon pompasıyla yapılaca ksa, şişenin tümüyle bo şalmadan önce pompanın çalı şmasının durumun olduğuna dikkat edilmelidir; aksi halde hava embolisi oluşabilir.

Hava yollu bir intravenöz uygulama setinin, hava yo lu açıkken kullanılması hava embolisiyle

sonuçlanabilir. Hava yollu intravenöz uygulama setl eri, hava yolu açıkken çözeltilerin infüzyonunda kullanılmalıdır.

Laktat glukoneogenez için bir substrattır. Tip 2 di yabetli hastalarda %5 DEKSTROZ LAKTATLI RİNGER ÇÖZELT İSİ BFS kullanılırken bu durum dikkate alınmalıdır.

Pediyatrik hastalarda kullanım

• Çocuklarda %5 DEKSTROZ LAKTATLI R İNGER ÇÖZELT İSİ BFS'in etkinlik ve güvenli kullanımı uygun ve iyi kontrollü çalı şmalarla araştırılmamıştır; ancak tıbbi literatürde elektrolitli çözeltilerin pediyatrik po pülasyonda kullanımını gösteren bilgiler bulunmaktadır.

• Laktat içeren çözeltiler yenido ğan ve 6 aydan küçük bebeklerde özel dikkatle uygulanmalıdır.

Geriyatrik hastalarda kullanım

Geriyatrik hastalarda infüzyon çözeltilerinin tipi ile uygulama hızı ve hacmini belirlerken, bu yaş grubunda kalp, böbrek, karaci ğer ve diğer hastalıklar ile ilaç kullanımının daha sık oldu ğu dikkate alınmalıdır.

Çözelti, steril setler aracılı ğıyla intravenöz yoldan uygulanır. İntravenöz uygulamada kullanılan setlerin 24 saatte bir değiştirilmesi önerilir.

Yalnızca çözelti berraksa, şişesi sağlam ve sızdırmıyorsa kullanınız.

4.5.Diğer tıbbi ürünler ile etkile şimler ve diğer etkileşim şekilleri Çözeltinin içerdi ği sodyumla ilişki etkileşimler:

-Sodyum ve su retansiyonuyla ilişkili (ödem ve hipertansiyonla birlikte) kortikoidler/steroidler ve karbenoksolon.

Çözeltinin içerdi ği potasyumla ilişkili etkileşimler:

-Potasyum koruyucu diüretikler (tek ba şına ya da kombine olarak amilorid, spironolakton, triamteren).

-Anjiyotensin dönü ştürücü enzim inhibitörleri ve muhtemelen anjiyotens in II reseptör antagonistleri.

-Takrolimus, siklosporin (plazmadaki potasyum konsantrasyonunu arttırırlar ve hiperkalemik etkilerin artacağı böbrek yetmezli ği durumlarında potansiyel olarak fatal hiperkalemiye neden olabilirler).

Çözeltinin içerdi ği kalsiyumla ilişkili etkileşimler:

-Etkileri kalsiyum varlığından artan ve ciddi ya da fatal kardiyak aritmilere neden olabilen digital grubundan glikozitler.

-Kalsiyumla birlikte uygulandıklarında hiperkalsemiye yol açabilecek tiyazid grubu

diüretikler ya da D vitamini.

-Kalsiyumla birlikte uygulandıklarında emilimleri azalan bifosfonatlar, florür, bazı florokinolonlar ve tetrasiklinler.

-Kalsiyumla birlikte uygulandığında fatal olabilen seftriakson-kalsiyum tuzu presipitasyonu riski nedeniyle seftriakson (Bkz. bölüm 4.3 Kontren dikasyonlar).

Çözeltinin içerdi ği laktatla (bikarbonata metabolize olur) ilişkili etkileşimler:

-Laktat metabolizması sonucu oluşan bikarbonat idrarı alkali hale getirdiğinden salisilatlar,

barbitüratlar ve lityum gibi asidik ilaçların böbre klerden atılımları artar.

-Sempatomimetik ilaçlar (örn efedrin, pseudoefedrin) ve stimülan ilaçlar (deksamfetamin sülfat, fenfluramin hidroklorür) gibi alkali ilaçla rın ise eliminasyonları yavaşladığından yarı ömürleri uzar.

4.6.Gebelik ve laktasyon Genel tavsiye

Gebelik kategorisi: C.

Çocuk do ğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

%5 DEKSTROZ LAKTATLI RİNGER ÇÖZELT İSİ BFS'ın do ğum kontrol yöntemleri üzerine etkisi olup olmadı ğına dair herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Çocuk do ğurma potansiyeli bulunan kadınlarda herhangi bir çalı şma yapılmamıştır. Bu ilacı kullanacak hastaların etkili bir doğum kontrol yöntemi kullanması gerekmektedir.

Gebelik dönemi

Hayvanlar üzerinde yapılan çalı şmalar, gebelik /ve-veya/ embriyonal/fetal gelişim /ve-veya/ doğum /ve-veya/ doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir (bkz. kısım 5.3). İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.

%5 DEKSTROZ LAKTATLI RİNGER ÇÖZELT İSİ BFS ile hayvan üreme çalı şmaları gerçekle ştirilmemiştir. %5 DEKSTROZ LAKTATLI RİNGER ÇÖZELT İSİ BFS'in gebe kadınlara uygulandığında fetusta hasara ya da üreme yetene ğinde bozulmaya yol açıp açmayaca ğı da bilinmemektedir. %5 DEKSTROZ LAKTATLI RİNGER ÇÖZELT İSİ BFS gebe kadınlarda dikkatle kullanılmalıdır.

%5 DEKSTROZ LAKTATLI RİNGER ÇÖZELT İSİ BFS elektrolit ve sıvı dengesi kontrol altında tutulduğu sürece gebelik ve laktasyonda kullanılabilir.

Kalsiyumun plasentayı geçebildi ğin unutulmamalıdır.

Laktasyon dönemi

Bu ilacın anne sütüne geçip geçmedi ği bilinmemektedir. Birçok ilacın anne sütüne geçti ği bilindiğinden emzirmekte olan annelerde %5 DEKSTROZ LAKTATLI RİNGER ÇÖZELT İSİ BFS dikkatle kullanılmalıdır.

Kalsiyumun süte da ğıldığı gözönünde tutulmalıdır.

Çözeltiye herhangi bir ilaç katılacaksa, kullanılan ilacın özelli ği bu ilacın gebelik ve laktasyondaki kullanımı ayrıca de ğerlendirilmelidir.

Üreme yetene ği / Fertilite

Bilinen herhangi bir etkisi yoktur.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

İnfüzyon yoluyla uygulanan çözeltilerin kullanımı sı rasında araç kullanımı pratik yönden mümkün de ğildir. Kullandıktan sonra araç ve makine kullanma ü zerinde bilinen bir etkisi yoktur.

4.8. İstenmeyen etkiler

Uygulama tekniğine bağlı görülebilen advers etkiler arasında febril reaks iyonlar, enjeksiyon yerinde enfeksiyon, enjeksiyon yerinde başlayarak yayılan venöz tromboz ya da flebit, ekstravazasyon ve hipervolemi bulunur.

%5 DEKSTROZ LAKTATLI RİNGER ÇÖZELT İSİ BFS kullanımı sırasında görülen advers ilaç reaksiyonlarının sıklık ve şiddeti sınıflandırması şu şekildedir: Çok yaygın ( ≥1/10); yaygın (≥1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (≥1/1.000 ila <1/100); seyrek (≥1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek, izole raporlar dahil (<1/10. 000); bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Çok yaygın:Alerjik reaksiyonlar veya lokalize ya d a yaygın ürtiker, deride döküntü
 ve eritem ve kaşıntı/pruritis gibi anafilaktik/anafilaktoid semptomlar;
 deride şişkinlik, göz çevresi, yüz ve/veya larinks ödemi (Qui ncke ödemi)
Metabolizma ve beslenme hastalıkları
Yaygın:Elektrolit bozuklukları
Psikiyatrik hastalıklar
Yaygın:Anksiyete
Çok seyrek:Panik atak
Sinir sistemi hastalıkları
Yaygın olmayan:Laktata bağlı alkaloz tarafından uyarılan kasılmalar
Kardiyak hastalıklar
Çok yaygın:Hiperhidrasyon ve kalp yetmezli ği (kalp hastalığı ya da pulmoner ödemi
 olan hastalarda).
Yaygın:Taşikardi, bradikardi.
Solunum, gö ğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıklar
Çok yaygın:Nazal konjesyon, öksürük, hap şırma, bronkospazm ve/veya nefes alıp
 vermede zorluk
Yaygın:Gö ğüste sıkı şma hissi, gö ğüs a ğrısı (taşikardi ve bradikardiyle beraber)
Deri ve deri altı doku hastalıkları
Çok yaygın:Ka şıntı (%5 DEKSTROZ LAKTATLI RİNGER ÇÖZELT İSİ BFS
 kullanan hastaların yaklaşık %10 kadarında pruritis bildirilmiştir).

Seyreltilerek uygulanan ek ilaçların da advers etki lere yol açabilece ği konusunda uyanık olunmalıdır. Böyle bir durumda, uygulanan ek ilacın ürün bilgisine bakılmalıdır.

İstenmeyen etkilerin görülme durumunda infüzyon kesi lmeli, hasta değerlendirilmeli, uygun terapötik önlemler alınmalı ve gerekli görüldü ğünde şişede kalan çözelti inceleme için saklanmalıdır.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması

Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması bü yük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk d engesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri ger ekmektedir. (www.titck.gov.tr; e-posta: [email protected]; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99)

4.9. Doz aşımı ve tedavisi

Aşırı dozda ya da çok hızlı uygulanması, özellikle bö breklerden sodyum atılımının bozuk olduğu durumlarda ödem riskine neden olacak şekilde su ve sodyum yüklenmesine yol açabilir. Bu durumda renal diyaliz tedavisine gerek duyulabilir.

Potasyumun aşırı miktarlarda uygulanımı özellikle böbrek yetmezl ikli hastalarda hiperkalemiye yol açabilir. Hiperkaleminin semptoml arı arasında ekstremitelerde parestezi, kaslarda zayıflık, paralizi, kardiyak aritmiler, kalp bloku, kardiyak arest ve mental konfüzyon bulunur.

Aşırı kalsiyum verilmesi hiperkalsemiye neden olabilir. Hiperkalseminin semptomları arasında anoreksi, bulantı, kusma, konstipasyon, karın ağrısı, kas zayıflı ğı, mental rahatsızlıklar, polidipsi, poliüri, nefrokalsinoz, renal taş oluşumu ve daha ağır durumlarda kardiyak aritmiler ve koma bulunur. Kalsiyum tuzlarının çok hızlı infüzyonu a ğızda tebeşirimsi tada, özellikle yüzde olmak üzere vücutta an i kızarmaya ve periferik vazodilatasyona neden olabileceği gibi hiperkalseminin bir çok ba şka semptomuna da yol açabilir. Hafif asemptomatik hiperkalsemi kalsiyum ve hiperkalsemiye katkıda bulunan D vitamini gibi ilaçların uygulanımına son vermekle d üzelir. E ğer hiperkalsemi ağır ise loop diüretikleri, hemodiyaliz, kalsitonin, bifosfonat v e trisodyum edetat gibi tedavilere acilen başlamak gerekir.

Sodyum laktatın aşırı dozda verilmesi özellikle böbrek yetmezli ği olan hastalarda hipokalemi ve metabolik alkaloza yol açabilir. Semptomları ara sında mizaç de ğişiklikleri, halsizlik, soluk kesilmesi, kaslarda zayıflık ve kalp atımlarında dü zensizlik bulunur. Özellikle hipokalsemik hastalarda kaslarda hipertonisite, seyirme ve tetani görülebilir. Bikarbonat a şırı dozuna bağlı metabolik alkalozun tedavisi esas olarak sıvı ve elektrolit dengesinin uygun bir şekilde düzeltilmesinden olu şur.

Kalsiyum, klorür ve potasyum eksikliklerinin tamaml anması özellikle önemlidir.

Dekstroz içeren çözeltilerin uzun süreli olarak ya da fazla miktarlarda uygulanması hiperglisemiye ve buna bağlı olarak da hiperozmolarite, dehidratasyon, hiperglukozüri ve

ozmotik diüreze neden olabilir.

Aşırı doz, çözeltiye eklenen ilaçlara ba ğlı ise, aşırı doza bağlı belirti ve semptomlar bu eklenen ilacın özelliklerine ba ğlıdır. Tedavi sırasında yanlı şlıkla doz aşılırsa, uygulamaya son verilmeli ve hasta uygulanan ilaçla ili şkili belirti ve semptomlar açısından izlenmelidir. Gerektiğinde semptomatik ve destek tedavileri uygulanmalıdır.

5.FARMAKOLOJİK ÖZELL İKLER

5.1.Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup:Karbonhidratlı elektrolit çö zeltileri
ATC kodu:B05B / B05BB02
Klinik Özellikler
KISA ÜRÜN BİLGİSİ
1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI 
%5 DEKSTROZ LAKTATLI RİNGER ÇÖZELTİSİ BFS

2.KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin maddeler:

Her 100 ml çözeltide:

Dekstroz monohidrat5.00 g
Sodyum laktat0.31 g
Kalsiyum klorür dihidrat0.02 g
Sodyum klorür0.60 g
Potasyum klorür0.03 g

Çözeltideki elektrolit konsantrasyonları mEq/l (mmo l/l)

Sodyum: 130 (130)

Klorür: 109 (109)

Potasyum: 4(4)

Laktat: 28(28)

Kalsiyum: 3 (1.4)

Çözeltinin pH'ı 4.0-6.5 arasındadır.

Yardımcı maddeler:

Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖT İK FORM

İntravenöz infüzyon için steril ve apirojen çözelti.

4.KLİNİK ÖZELL İKLER

4.1.Terapötik endikasyonlar

-İzotonik konsantrasyondaki elektrolitlerin yetersiz olduğu, ekstraselüler sıvı tedavisinde ya da ekstraselüler sıvı ve elektrolit dengesinin rest orasyonu amacıyla.

-Hipovolemi ya da hipotansiyon durumlarında kısa sür eli hacim replasman tedavisi amacıyla (tek başına ya da bir kolloidle birlikte).

-Metabolik asidoz durumundaki dengenin düzenlenmesi ya da idamesinde ve/veya hafif-orta şiddetteki metabolik asidozun (laktik asidoz hariç) tedavisinde.

4.2.Pozoloji ve uygulama şekli Pozoloji / Uygulama sıklığı ve süresi

Uygulanacak doz ve infüzyon hızı hastanın ya şına, ağırlığına, klinik ve biyolojik durumuna (asit-baz dengesine) ve birlikte uygulanan tedaviye göre hekim tarafından ayarlanır.

Kan hacmini restore etmek için kaybedilen miktarın 3-5 katı %5 DEKSTROZ LAKTATLI

RİNGER ÇÖZELT İSİ BFS gerekir.

Erişkinler: 500 – 3000 ml/gün

Bebek ve çocuklar:

-0-10 kg: 100 ml/kg/gün
-10-20 kg: 1000 ml + 10 kg üzeri her kilo için 50 m l/gün
-  
-> 20 kg: 1500 ml + 20 kg üzeri her kilo için 20 ml /gün

Ameliyatlarda ve gereksinim durumunda infüzyon hızı ve uygulanan toplam hacim artırılabilir.

Uygulama şekli: 
Uygulama steril apirojen setlerle intravenöz yoldanyapılır.
Uygulamayla ilgili ayrıntılar için bölüm 6.6'ya bakınız.

Uygulama hızı:

Erişkinlerde infüzyon hızı günde 40 ml/kg'dır.

Pediyatrik vakalarda saatte ortalama 5 ml/kg infüzy on hızı önerilir (bebeklerde saatte 6-8 ml/kg, okul öncesi çocuklarda saatte 4-6 ml/kg ve o kul ça ğındaki çocuklarda saatte 2-4 ml/kg).

Özel popülasyonlara ili şkin ek bilgiler: Böbrek / Karaci ğer yetmezliği:

Bu popülasyona özel gerçekle ştirilen bir çalı şma bulunmadığından, bu hasta grubu için özel bir dozaj önerisi bulunmamaktadır.

Karaciğer yetmezliği olan hastalarda laktat metabolizması bozulabileceğinden, %5 DEKSTROZ LAKTATLI RİNGER ÇÖZELT İSİ BFS alkalileştirici etkisini gösteremeyebilir.

Pediyatrik popülasyon:

Uygulanacak doz ve infüzyon hızı, eri şkinlerdeki gibi hastanın ağırlığına, klinik ve biyolojik durumuna ve birlikte uygulanan tedaviye göre hekim tarafından ayarlanır.

Yanıklı çocuklarda ilk 24 saatte ortalama 3.4 ml/kg /yanık oranı dozunda ve ikinci gün 6.3 ml/kg/yanık oranı dozunda uygulanması önerilir.

Şiddetli kafa travması geçirmi ş çocuklarda ortalama doz 2850 ml/m 2'dir.

Geriyatrik popülasyon:

Uygulanacak doz ve infüzyon hızı, eri şkinlerdeki gibi hastanın ağırlığına, klinik ve biyolojik durumuna ve birlikte uygulanan tedaviye göre hekim tarafından ayarlanır.

4.3. Kontrendikasyonlar

Çözelti a şağıdaki durumlarda hastalarda kontrendikedir:

-Ekstraselüler hiperhidrasyon ya da hipervolemi

-Ağır böbrek yetmezli ği (oligüri/anürinin e şlik ettiği)

-Dekompanse kalp yetmezliği

-Hiperkalemi

-Hipernatremi

-Hiperkalsemi

-Hiperkloremi

-Metabolik alkaloz

-Ağır metabolik asidoz

-Laktik asidoz

-Ağır hepatoselüler yetmezlik ya da laktat metabolizma sının bozulduğu durumlar

-Genel ödem ve assitle seyreden siroz

Çözelti ayrıca dekompanse diyabette, di ğer glukoz tolerans bozukluklarında (metabolik stres durumu gibi), hiperozmolar komada, hiperglisemide ve hiperlaktatemi durumlarında kontrendikedir.

28 günlükten küçük yenido ğan bebeklerde, diğer kalsiyum içeren çözeltiler gibi %5 DEKSTROZ LAKTATLI RİNGER ÇÖZELT İSİ BFS'in de seftriakson ile birlikte kullanımı -ayrı infüzyon hatlarından uygulansalar bile- kontr endikedir (yenidoğanın kan akımında fatal seftriakson-kalsiyum tuzu presipitasyonu nedeniyle).

Erişkinler dahil 28 günlükten büyük hastalarda seftriak son, %5 DEKSTROZ LAKTATLI RİNGER ÇÖZELT İSİ BFS dahil kalsiyum içeren çözeltilerle, aynı infüz yon hattından (örn., Y-tipi bir konektörden) e ş zamanlı kullanılmamalıdır. Ardı şık uygulamalar için aynı uygulama seti kullanılacaksa, uygulama öncesinde se t geçimli çözeltilerle iyice yıkanmalıdır.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

İntravenöz çözeltilerin uygulanması, serum elektroli t konsantrasyonunda dilüsyon, a şırı hidrasyon, konjestif durumlar veya pulmoner ödem ol uşturacak şekilde sıvı ve/veya solüt yüklenmesine yol açabilir. Dilüsyon riski elektroli t konsantrasyonuyla ters orantılıdır. Periferik ve pulmoner ödeme yol açabilen konjestif durumlarında gelişme riski ise çözeltideki elektrolit konsantrasyonuyla doğru orantılıdır.

%5 DEKSTROZ LAKTATLI RİNGER ÇÖZELT İSİ BFS yaklaşık osmolaritesi 555 mOsm/l olan hipertonik bir çözeltidir.

Kardiyak ya da pulmoner yetmezlikli hastalarda yüks ek hacimli infüzyonlar özel dikkatle uygulanmalıdır.

Çözeltinin kullanımı sırasında hastanın klinik duru mu ve laboratuvar parametreleri (kan ve idrardaki elektrolit düzeyleri, asit-baz dengesi) i zlenmelidir. Özellikle hiperkalemi riski olan hastalarda potasyum düzeylerinin yakından izlenimi gerekir.

Sodyum klorür içeren çözeltiler hipertansiyon, kalp yetmezliği, periferik ya da pulmoner

ödem veya böbrek fonksiyonlarının bozuk oldu ğu durumlarda, preeklampsi, aldosteronizm ya da sodyum birikimiyle seyreden diğer durum ve tedavilerde dikkatle kullanılmalıdır (Aynı zamanda Bkz. Bölüm 4.5).

Potasyum tuzları içeren çözeltiler kalp hastalarınd a ve renal veya adrenokortikal yetmezlik, akut dehidratasyon ve ciddi yanık durumlarındaki aşırı doku yıkımı gibi hiperkalemiye yatkınlık yaratan durumlarda dikkatli kullanılmalıd ır.

%5 DEKSTROZ LAKTATLI RİNGER ÇÖZELT İSİ BFS bileşimindeki potasyum miktarı plazmanınkine benzer olmasına rağmen, şiddetli potasyum yetersizliği durumlarında yararlı bir etki oluşturacak düzeyde olmadı ğından, çözelti bu amaçla kullanılmamalıdır.

Kalsiyum klorür iritan oldu ğundan intravenöz uygulama sırasında damar dı şına kaçmamasına özen gösterilmelidir. Kalsiyum tuzları içeren çözel tiler böbrek i şlevleri bozuk ya da sarkoidoz gibi D vitamini düzeylerinin yüksek oldu ğu hastalarda dikkatli kullanılmalıdır. Ayrıca böbreklerinde kalsiyum ta şı ya da böbrek ta şı hikayesi bulunan hastalarda kullanımdan kaçınılmalıdır. E ş zamanlı olarak kan transfüzyonu da yapılacaksa, iç eriğindeki kalsiyumun koagülasyona yol açabilme riski nedeniyle çözeltini n kanla birlikte aynı infüzyon sisteminden uygulanımı önerilmez.

Uzun süreli parenteral tedaviler sırasında, hastaya uygun bir beslenme desteği sağlanmalıdır.

%5 DEKSTROZ LAKTATLI RİNGER ÇÖZELT İSİ BFS'in infüzyonu içerdi ği laktat iyonları nedeniyle metabolik alkaloz durumuna yol açabilir.

Karaciğer yetmezliği olan hastalarda laktat metabolizması bozulabileceğinden, %5 DEKSTROZ LAKTATLI RİNGER ÇÖZELT İSİ BFS alkalileştirici etkisini gösteremeyebilir.

Laktat içeren çözeltiler 6 aydan küçük bebeklerde d ikkatle kullanılmalıdır.

Dekstroz içeren çözeltilerin uygulanması hiperglise miye yol açabilir. Hiperglisemi durumunda infüzyon hızının ayarlanması ya da insüli n uygulanması gerekir.

Diyabetik hastalarda verilen glukoz miktarına göre insülin miktarı yeniden ayarlanmalıdır.

Çözeltiye eklenecek herhangi bir ba şka ilaçla olabilecek bir geçimsizlik riskini en aza indirmek için, karı ştırma işleminden hemen sonra, uygulamadan önce ve uygulama sırasında belirli aralarla infüzyonu yapılacak son karı şımda herhangi bir bulanıklık veya çökelme olup olmadığı kontrol edilmelidir.

Uygulama kontrollü bir infüzyon pompasıyla yapılaca ksa, şişenin tümüyle bo şalmadan önce pompanın çalı şmasının durumun olduğuna dikkat edilmelidir; aksi halde hava embolisi oluşabilir.

Hava yollu bir intravenöz uygulama setinin, hava yo lu açıkken kullanılması hava embolisiyle

sonuçlanabilir. Hava yollu intravenöz uygulama setl eri, hava yolu açıkken çözeltilerin infüzyonunda kullanılmalıdır.

Laktat glukoneogenez için bir substrattır. Tip 2 di yabetli hastalarda %5 DEKSTROZ LAKTATLI RİNGER ÇÖZELT İSİ BFS kullanılırken bu durum dikkate alınmalıdır.

Pediyatrik hastalarda kullanım

• Çocuklarda %5 DEKSTROZ LAKTATLI R İNGER ÇÖZELT İSİ BFS'in etkinlik ve güvenli kullanımı uygun ve iyi kontrollü çalı şmalarla araştırılmamıştır; ancak tıbbi literatürde elektrolitli çözeltilerin pediyatrik po pülasyonda kullanımını gösteren bilgiler bulunmaktadır.

• Laktat içeren çözeltiler yenido ğan ve 6 aydan küçük bebeklerde özel dikkatle uygulanmalıdır.

Geriyatrik hastalarda kullanım

Geriyatrik hastalarda infüzyon çözeltilerinin tipi ile uygulama hızı ve hacmini belirlerken, bu yaş grubunda kalp, böbrek, karaci ğer ve diğer hastalıklar ile ilaç kullanımının daha sık oldu ğu dikkate alınmalıdır.

Çözelti, steril setler aracılı ğıyla intravenöz yoldan uygulanır. İntravenöz uygulamada kullanılan setlerin 24 saatte bir değiştirilmesi önerilir.

Yalnızca çözelti berraksa, şişesi sağlam ve sızdırmıyorsa kullanınız.

4.5.Diğer tıbbi ürünler ile etkile şimler ve diğer etkileşim şekilleri Çözeltinin içerdi ği sodyumla ilişki etkileşimler:

-Sodyum ve su retansiyonuyla ilişkili (ödem ve hipertansiyonla birlikte) kortikoidler/steroidler ve karbenoksolon.

Çözeltinin içerdi ği potasyumla ilişkili etkileşimler:

-Potasyum koruyucu diüretikler (tek ba şına ya da kombine olarak amilorid, spironolakton, triamteren).

-Anjiyotensin dönü ştürücü enzim inhibitörleri ve muhtemelen anjiyotens in II reseptör antagonistleri.

-Takrolimus, siklosporin (plazmadaki potasyum konsantrasyonunu arttırırlar ve hiperkalemik etkilerin artacağı böbrek yetmezli ği durumlarında potansiyel olarak fatal hiperkalemiye neden olabilirler).

Çözeltinin içerdi ği kalsiyumla ilişkili etkileşimler:

-Etkileri kalsiyum varlığından artan ve ciddi ya da fatal kardiyak aritmilere neden olabilen digital grubundan glikozitler.

-Kalsiyumla birlikte uygulandıklarında hiperkalsemiye yol açabilecek tiyazid grubu

diüretikler ya da D vitamini.

-Kalsiyumla birlikte uygulandıklarında emilimleri azalan bifosfonatlar, florür, bazı florokinolonlar ve tetrasiklinler.

-Kalsiyumla birlikte uygulandığında fatal olabilen seftriakson-kalsiyum tuzu presipitasyonu riski nedeniyle seftriakson (Bkz. bölüm 4.3 Kontren dikasyonlar).

Çözeltinin içerdi ği laktatla (bikarbonata metabolize olur) ilişkili etkileşimler:

-Laktat metabolizması sonucu oluşan bikarbonat idrarı alkali hale getirdiğinden salisilatlar,

barbitüratlar ve lityum gibi asidik ilaçların böbre klerden atılımları artar.

-Sempatomimetik ilaçlar (örn efedrin, pseudoefedrin) ve stimülan ilaçlar (deksamfetamin sülfat, fenfluramin hidroklorür) gibi alkali ilaçla rın ise eliminasyonları yavaşladığından yarı ömürleri uzar.

4.6.Gebelik ve laktasyon Genel tavsiye

Gebelik kategorisi: C.

Çocuk do ğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

%5 DEKSTROZ LAKTATLI RİNGER ÇÖZELT İSİ BFS'ın do ğum kontrol yöntemleri üzerine etkisi olup olmadı ğına dair herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Çocuk do ğurma potansiyeli bulunan kadınlarda herhangi bir çalı şma yapılmamıştır. Bu ilacı kullanacak hastaların etkili bir doğum kontrol yöntemi kullanması gerekmektedir.

Gebelik dönemi

Hayvanlar üzerinde yapılan çalı şmalar, gebelik /ve-veya/ embriyonal/fetal gelişim /ve-veya/ doğum /ve-veya/ doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir (bkz. kısım 5.3). İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.

%5 DEKSTROZ LAKTATLI RİNGER ÇÖZELT İSİ BFS ile hayvan üreme çalı şmaları gerçekle ştirilmemiştir. %5 DEKSTROZ LAKTATLI RİNGER ÇÖZELT İSİ BFS'in gebe kadınlara uygulandığında fetusta hasara ya da üreme yetene ğinde bozulmaya yol açıp açmayaca ğı da bilinmemektedir. %5 DEKSTROZ LAKTATLI RİNGER ÇÖZELT İSİ BFS gebe kadınlarda dikkatle kullanılmalıdır.

%5 DEKSTROZ LAKTATLI RİNGER ÇÖZELT İSİ BFS elektrolit ve sıvı dengesi kontrol altında tutulduğu sürece gebelik ve laktasyonda kullanılabilir.

Kalsiyumun plasentayı geçebildi ğin unutulmamalıdır.

Laktasyon dönemi

Bu ilacın anne sütüne geçip geçmedi ği bilinmemektedir. Birçok ilacın anne sütüne geçti ği bilindiğinden emzirmekte olan annelerde %5 DEKSTROZ LAKTATLI RİNGER ÇÖZELT İSİ BFS dikkatle kullanılmalıdır.

Kalsiyumun süte da ğıldığı gözönünde tutulmalıdır.

Çözeltiye herhangi bir ilaç katılacaksa, kullanılan ilacın özelli ği bu ilacın gebelik ve laktasyondaki kullanımı ayrıca de ğerlendirilmelidir.

Üreme yetene ği / Fertilite

Bilinen herhangi bir etkisi yoktur.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

İnfüzyon yoluyla uygulanan çözeltilerin kullanımı sı rasında araç kullanımı pratik yönden mümkün de ğildir. Kullandıktan sonra araç ve makine kullanma ü zerinde bilinen bir etkisi yoktur.

4.8. İstenmeyen etkiler

Uygulama tekniğine bağlı görülebilen advers etkiler arasında febril reaks iyonlar, enjeksiyon yerinde enfeksiyon, enjeksiyon yerinde başlayarak yayılan venöz tromboz ya da flebit, ekstravazasyon ve hipervolemi bulunur.

%5 DEKSTROZ LAKTATLI RİNGER ÇÖZELT İSİ BFS kullanımı sırasında görülen advers ilaç reaksiyonlarının sıklık ve şiddeti sınıflandırması şu şekildedir: Çok yaygın ( ≥1/10); yaygın (≥1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (≥1/1.000 ila <1/100); seyrek (≥1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek, izole raporlar dahil (<1/10. 000); bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Çok yaygın:Alerjik reaksiyonlar veya lokalize ya d a yaygın ürtiker, deride döküntü
 ve eritem ve kaşıntı/pruritis gibi anafilaktik/anafilaktoid semptomlar;
 deride şişkinlik, göz çevresi, yüz ve/veya larinks ödemi (Qui ncke ödemi)
Metabolizma ve beslenme hastalıkları
Yaygın:Elektrolit bozuklukları
Psikiyatrik hastalıklar
Yaygın:Anksiyete
Çok seyrek:Panik atak
Sinir sistemi hastalıkları
Yaygın olmayan:Laktata bağlı alkaloz tarafından uyarılan kasılmalar
Kardiyak hastalıklar
Çok yaygın:Hiperhidrasyon ve kalp yetmezli ği (kalp hastalığı ya da pulmoner ödemi
 olan hastalarda).
Yaygın:Taşikardi, bradikardi.
Solunum, gö ğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıklar
Çok yaygın:Nazal konjesyon, öksürük, hap şırma, bronkospazm ve/veya nefes alıp
 vermede zorluk
Yaygın:Gö ğüste sıkı şma hissi, gö ğüs a ğrısı (taşikardi ve bradikardiyle beraber)
Deri ve deri altı doku hastalıkları
Çok yaygın:Ka şıntı (%5 DEKSTROZ LAKTATLI RİNGER ÇÖZELT İSİ BFS
 kullanan hastaların yaklaşık %10 kadarında pruritis bildirilmiştir).

Seyreltilerek uygulanan ek ilaçların da advers etki lere yol açabilece ği konusunda uyanık olunmalıdır. Böyle bir durumda, uygulanan ek ilacın ürün bilgisine bakılmalıdır.

İstenmeyen etkilerin görülme durumunda infüzyon kesi lmeli, hasta değerlendirilmeli, uygun terapötik önlemler alınmalı ve gerekli görüldü ğünde şişede kalan çözelti inceleme için saklanmalıdır.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması

Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması bü yük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk d engesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri ger ekmektedir. (www.titck.gov.tr; e-posta: [email protected]; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99)

4.9. Doz aşımı ve tedavisi

Aşırı dozda ya da çok hızlı uygulanması, özellikle bö breklerden sodyum atılımının bozuk olduğu durumlarda ödem riskine neden olacak şekilde su ve sodyum yüklenmesine yol açabilir. Bu durumda renal diyaliz tedavisine gerek duyulabilir.

Potasyumun aşırı miktarlarda uygulanımı özellikle böbrek yetmezl ikli hastalarda hiperkalemiye yol açabilir. Hiperkaleminin semptoml arı arasında ekstremitelerde parestezi, kaslarda zayıflık, paralizi, kardiyak aritmiler, kalp bloku, kardiyak arest ve mental konfüzyon bulunur.

Aşırı kalsiyum verilmesi hiperkalsemiye neden olabilir. Hiperkalseminin semptomları arasında anoreksi, bulantı, kusma, konstipasyon, karın ağrısı, kas zayıflı ğı, mental rahatsızlıklar, polidipsi, poliüri, nefrokalsinoz, renal taş oluşumu ve daha ağır durumlarda kardiyak aritmiler ve koma bulunur. Kalsiyum tuzlarının çok hızlı infüzyonu a ğızda tebeşirimsi tada, özellikle yüzde olmak üzere vücutta an i kızarmaya ve periferik vazodilatasyona neden olabileceği gibi hiperkalseminin bir çok ba şka semptomuna da yol açabilir. Hafif asemptomatik hiperkalsemi kalsiyum ve hiperkalsemiye katkıda bulunan D vitamini gibi ilaçların uygulanımına son vermekle d üzelir. E ğer hiperkalsemi ağır ise loop diüretikleri, hemodiyaliz, kalsitonin, bifosfonat v e trisodyum edetat gibi tedavilere acilen başlamak gerekir.

Sodyum laktatın aşırı dozda verilmesi özellikle böbrek yetmezli ği olan hastalarda hipokalemi ve metabolik alkaloza yol açabilir. Semptomları ara sında mizaç de ğişiklikleri, halsizlik, soluk kesilmesi, kaslarda zayıflık ve kalp atımlarında dü zensizlik bulunur. Özellikle hipokalsemik hastalarda kaslarda hipertonisite, seyirme ve tetani görülebilir. Bikarbonat a şırı dozuna bağlı metabolik alkalozun tedavisi esas olarak sıvı ve elektrolit dengesinin uygun bir şekilde düzeltilmesinden olu şur.

Kalsiyum, klorür ve potasyum eksikliklerinin tamaml anması özellikle önemlidir.

Dekstroz içeren çözeltilerin uzun süreli olarak ya da fazla miktarlarda uygulanması hiperglisemiye ve buna bağlı olarak da hiperozmolarite, dehidratasyon, hiperglukozüri ve

ozmotik diüreze neden olabilir.

Aşırı doz, çözeltiye eklenen ilaçlara ba ğlı ise, aşırı doza bağlı belirti ve semptomlar bu eklenen ilacın özelliklerine ba ğlıdır. Tedavi sırasında yanlı şlıkla doz aşılırsa, uygulamaya son verilmeli ve hasta uygulanan ilaçla ili şkili belirti ve semptomlar açısından izlenmelidir. Gerektiğinde semptomatik ve destek tedavileri uygulanmalıdır.

5.FARMAKOLOJİK ÖZELL İKLER

5.1.Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup:Karbonhidratlı elektrolit çö zeltileri
ATC kodu:B05B / B05BB02